En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Op de vraag welke uitwerking al die jaren in de uitvaartzorg op hem persoonlijk hebben gehad, antwoordt Klooster: "Het heeft mijn visie op het leven verdiept en zeker mijn geloofsleven versterkt."

Bijzondere gesprekken met zieken en familieleden
In zijn werk als uitvaartbegeleider heeft Klooster veel te maken met de dood, maar hij is vrijwel nooit aanwezig geweest bij het moment van overlijden van zijn cliënten. Wel voert hij in aanloop naar het sterven vaak gesprekken met de zieke en familieleden. "Dan bereiden we de begrafenis samen voor en bespreken we alle wensen en mogelijkheden. Hoewel ik vooral zakelijke gesprekken voer om de uitvaart goed te laten verlopen, komt het wel eens voor, dat ik over geestelijke zaken praat. Soms hebben mensen daar behoefte aan. Ik ben geen dominee, maar als ik ervaar dat we op dezelfde 'golflengte' zitten, ga ik een gesprek over het geloof niet uit de weg."


Op zoek naar 'iets'...
Bij die gesprekken over leven en dood gaat het vaak over afscheid nemen en het hiernamaals. "Bijna iedereen is wel zoekende naar 'iets'. Mensen die niet geloven in een God of leven na de dood, zoeken hun troost vaak in rituelen", aldus Klooster. "Gelovigen zoeken het meer in hun relatie met God. Vaak ontvangen zij bijzondere kracht voor het moment van overlijden. Dat zorgt soms voor bijzondere momenten." Met dat laatste doelt Klooster op de rust en vrede, waarmee sommigen inslapen. Iets wat hem in veel gevallen zeker 'jaloers' maakt. "Het geloofsvertrouwen, dat zij in hun laatste levensfase uitstraalden, is voor mij het bewijs dat we te maken hebben met een levende God. Dat zijn mooie bemoedigingen voor de nabestaanden. Prachtig om die te delen tijdens een uitvaartdienst."

Persoonlijk
Klooster vindt dat uitvaartdiensten – evenals trouwdiensten – bij uitstek geschikt zijn voor evangelisatie, maar ook voor persoonlijke verhalen en herinneringen. Was het vroeger in veel kerken vrijwel onmogelijk om naast de dominee nog iets te zeggen, tegenwoordig is dat wel anders. "Afscheidsdiensten worden steeds persoonlijker. De familie heeft daarbij veel meer inbreng dan vroeger, toen de dominee vaak de hele dienst leidde. Vaak delen nabestaanden nu herinneringen, schrijven een levensverhaal of zorgen voor een andere persoonlijke bijdrage."

Geen onderscheid
Hoewel Klooster voornamelijk kerkelijke uitvaarten verzorgt, begeleidt hij met dezelfde toewijding niet-gelovigen bij hun afscheid. "Het werk blijft hetzelfde. Een niet-gelovige mist zijn vader of moeder net zoveel als een gelovige en verdient een goede uitvaart. Een bakker bakt zijn brood ook voor iedereen en een automonteur maakt bij reparaties ook geen onderscheid tussen christenen en niet-christenen."

Aantal crematies neemt toe
De afgelopen jaren is het aantal crematies landelijk flink toegenomen. In Kampen ligt het percentage rond de dertig procent van alle uitvaarten, tegenover landelijk zestig procent. "En ik denk dat het in Kampen nog wel blijft groeien. Dat heeft allereerst te maken met de brede acceptatie. Mensen vinden het makkelijk, dat ze bij een crematie geen zorgen hebben over het onderhoud van een graf. Door de kerkverlating zal het aantal crematies de komende jaren ook toenemen. Begraven komt in de kerkelijke traditie nog altijd het meeste voor, maar zal verminderen vanwege de kerkverlating. Ik heb daarover geen oordeel. Het is mijn taak om beide vormen zo goed mogelijk te begeleiden."

Indrukwekkende uitvaarten
Als Klooster terugblikt, komen vanzelf herinneringen boven aan indrukwekkende uitvaarten. "Het doet toch wat met je als je hoort van jonge vaders of moeders, die hun kinderen moeten achterlaten. Mensen die elkaar niet kunnen missen; het waarom daarvan is soms moeilijk te bevatten."

Door zijn vak als uitvaartbegeleider ontmoet Dick Klooster mensen vaak in hun verdriet om hun overleden dierbaren. Het beroep dat hij deze maand 25 jaar uitoefent, heeft voor hem veel mooie kanten. "Ik heb verhalen gehoord van mensen, die sterven met zoveel geloofsvertrouwen, dat ik zeker weet, dat God bestaat."

Van verzorger tot begeleider

Dick Klooster begon zijn loopbaan als uitvaartverzorger 25 jaar geleden in het dorpshuis in Mastenbroek. Inmiddels, heeft hij zich onder de naam Klooster Uitvaartbegeleiding aangesloten bij Siebrand Uitvaartbegeleiding uit Kampen.De IJsselmuidenaar heeft zijn rol van uitvaartleider de afgelopen 25 jaar sterk zien veranderen naar die van uitvaartbegeleider. "Vroeger vertelden wij mensen hoe ze hun uitvaart het beste konden regelen. Nu hebben zij daar vaak zelf ideeën over. Daardoor heb ik nu meer een coördinerende en adviserende rol."

Meer informatie: www.klooster-uitvaartbegeleiding.nl.

Door: Jeroen Kanis

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media