En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
De stadsomroeper van Kampen, Bertus Krabbe, is door Anneke Broekhuizen aangekleed. (foto: tanja slagter)

De stadsomroeper van Kampen, ridder Dolf of de vele verschillende Halloweenfiguren die rondlopen in Walibi Holland. Personen die op het eerste gezicht niets met elkaar in gemeen hebben. Toch is er iets wat hen verbindt: ze dragen allemaal kostuums van Anneke Broekhuizen die het 12,5 jarig jubileum van haar bedrijf ABC Costuums viert.

Kostuums ontwerpen

Anneke werkt al sinds jaar en dag aan zeer uiteenlopende kostuums. Als klein meisje al was ze geïnteresseerd in het ontwerpen en maken van kleren. Wat begon met het maken van poppenkleertjes is ondertussen uitgegroeid tot een eigen bedrijf in het ontwerpen en maken van theater- en historische kostuums, bruidskleding en kleding voor mensen die iets bijzonders willen of die een handicap hebben.


Haar carrière begon als vrijwilligster bij het naaiatelier van Ventura. Daarnaast heeft ze ook tien jaar in het comité van Kerst in Oud Kampen gezeten en hier is haar liefde voor het vak echt ontstaan. Dit leidde tot de oprichting van haar eigen kostuumbedrijf.

Haar beroep heeft vooral leuke kanten. Zo ontwierp Anneke de kostuums voor een aantal karakters tijdens het jaarlijks terugkerende Halloween spektakel in Walibi Holland. Hier kijkt ze met veel plezier op terug: "Als iemand me vraagt wat het leukst is geweest om te maken, dan antwoord ik altijd Walibi. Er zit daar een creatief team van jonge mensen die vooral voor Halloween leuke dingen verzinnen. Daar komt veel fantasie bij kijken en daar hou ik van. De mooiste stukken zijn die waar veel fantasie en creativiteit bij nodig is." Dit sluit goed aan bij het antwoord op de vraag wat Annekes droom is om nog te mogen ontwerpen. "Het lijkt me fantastisch om een keer een jurk voor Karin Bloemen te ontwerpen. Ik vind haar een prachtvrouw en haar jurken zijn fantasierijk."

Toch kent haar beroep ook negatieve kanten. Zo was Anneke een aantal jaar geleden betrokken bij een oplichtingszaak waarbij zij het trouwpak, een historisch uniform en een pak voor de bruidsjonker moest ontwerpen. Het liep allemaal niet volgens plan en later bleek dat het om een meesteroplichter ging. "Deze zaak is nog landelijk in het nieuws gekomen. Gelukkig is het voor mij goed afgelopen. Maar dit zijn wel gebeurtenissen waar je van leert."

Anneke heeft van haar hobby haar werk kunnen maken, iets wat ze nog jarenlang wil doen. Namens de redactie van Kampen.nl hartelijk gefeliciteerd en op naar de volgende 12,5 jaar!

Ontwerpen zijn te vinden op www.abccostuums.nl.

Tekst: Kristel Frijlink
Beeld: Tanja Slagter

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media