En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Begin november is het een jaar geleden dat het initiatief de Weggeefschuur van start ging. Een initiatief dat zeker geen overbodige luxe bleek te zijn in omgeving Kampen. Al ruim 250 gezinnen maken gebruik van deze (bijna) stichting en dit aantal groeit nog steeds. Van kleding tot boeken en van speelgoed tot goed advies. Alles is verkrijgbaar in de Weggeefschuur.

Veel gezinnen blij met Weggeefschuur

Zaterdag 2 november 2013 was het begin van de Weggeefschuur. Een initiatief waar mensen hun overbodig geworden spullen naar toe kunnen brengen, zodat dit terecht komt bij personen die het financieel niet zo breed hebben. Er wordt eigenlijk elke dag wel iets gebracht. Voornamelijk kleding, maar ook fietsen en af en toe meubels. Meubels worden echter niet aangenomen, maar de Weggeefschuur brengt de aanbieder wel in contact met vragers. Zo vinden praktisch alle spullen van allerlei soorten en maten weer een nieuwe eigenaar; iemand die er heel veel profijt van heeft. Naast materiële zaken biedt de Weggeefschuur ook een luisterend oor en goed advies. Initiatiefneemster Debby Klooster vertelt dat ze tijdens dit jaar ontzettend veel heeft geleerd over de verschillende instanties en organisaties die er bestaan om mensen met geldproblemen te helpen, waardoor ze goed advies kan bieden. Het eerste jaar is overweldigend geweest: vele vrijwilligers die klaarstaan om de Weggeefschuur draaiende te houden, de enorme aanvoer van spullen en de gezinnen die ontzettend veel baat hebben bij de alles wat de Weggeefschuur aanbiedt.
Wat Debby opviel in het afgelopen jaar, is de schaamte aan de ene kant en de vrijgevigheid aan de andere kant. "Ik had deze vrijgevigheid niet verwacht, ik had gedacht dat het wel 2 tot 3 jaar zou duren voor we op dit niveau zouden zitten. Maar de schaamte is ook enorm. Het bij ons komen is voor vele mensen al een hele overwinning op zichzelf."

Lege flessen

Natuurlijk kan de Weggeefschuur niet bestaan zonder uw hulp. Als alles volgens plan verloopt, is de Weggeefschuur aan het eind van dit jaar officieel een stichting en mag het dan ook donaties en giften in ontvangst nemen. Momenteel worden nog alle kosten uit eigen zak betaald. Tot die tijd kunt u helpen door uw lege flessen in te leveren en spullen die u niet meer gebruikt aan de Weggeefschuur te geven. Ook zijn vrijwilligers altijd welkom, zeker in de drukke periode voor sinterklaas, waarbij schoencadeautjes worden uitgedeeld voor de kinderen.


Geen overbodige luxe

"Een heel bewogen jaar, waarin heel duidelijk is geworden dat de Weggeefschuur geen overbodige luxe is", stelt Debby Klooster van de Weggeefschuur. "Er maken zeker al meer dan 250 gezinnen gebruik van ons en dit aantal groeit alleen maar." De samenwerking met andere initiatieven en goede doelen binnen de gemeente, maar ook daarbuiten is ontzettend hartverwarmend. Zo is de samenwerking met onder andere organisaties zoals het Leger des Heils of stichting Present Kampen ontzettend goed. "En ook de gemeente Kampen komt steeds vaker kijken wat we doen."

Eerste 'verjaardagsfeestje'

Op zaterdag 8 november van 14.00 en 16.00 uur wordt het eerste jaar van de Weggeefschuur gevierd met verschillende activiteiten. De Weggeefschuur is gevestigd aan de Noordweg 146-2 in Kampen. De 'winkel' is elke woensdag van 9.00 tot 11.30 uur (m.u.v. schoolvakanties) geopend. Ook is de Weggeefschuur elke eerste maandag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur open. Mensen kunnen de Weggeefschuur volgen op Facebook. Debby: "Hier zet ik alle informatie op wat betreft extra openingsdagen en -tijden, of acties die we doen. Ook de grote spullen die ik aangeboden krijg, zet ik daar op."

Tekst: Kristel Frijlink
Beeld: Weggeefschuur

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media