En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
De burgemeester staat de schoolkinderen al op te wachten voor het Burgemeestersontbijt en begeleidt hen naar de B&W-kamer. Nieuwsgierig stappen de leerlingen binnen en zoeken een plaatsje aan de grote ronde tafel.

Terwijl de kinderen een bolletje met kaas of een boterham met jam smeren, gaat de burgemeester rond met de melk. Als iedereen is voorzien, schuift ook Koelewijn aan om met de kinderen kennis te maken. "Ik vind het gezellig dat we zo samen ontbijten", lacht de burgervader. "Maar er zijn ook kinderen die zo ernstig ziek zijn, dat ze lange tijd niet naar school kunnen gaan of leuk bij de burgemeester kunnen ontbijten. Voor die hele zieke kinderen is er gelukkig Make-A-Wish." Om dit goede doel te steunen, betaalt burgemeester Koelewijn symbolisch voor het ontbijt dat de kinderen hebben meegenomen door een cheque van 125 euro te overhandigen aan wensvervuller Friedje den Hartogh. "Om kinderen die levensbedreigend ziek zijn een hele mooie dag te geven, hebben we een heleboel geld nodig", licht Den Hartogh toe. "Als deze kinderen dan een mooie wensdag krijgen, worden ze weer helemaal blij."

De wensvervuller is blij dat Make-A-Wish dit jaar het goede doel is van het Schoolontbijt. "Het is heel belangrijk dat onze organisatie bij iedereen bekend wordt en dat iedereen weet hoe belangrijk het is dat een kind met een levensbedreigende ziekte de dag van z'n leven krijgt", vervolgt Den Hartogh. "Het is goed dat deze zieke kinderen even voelen wat leven is, want ze zitten in een heel moeizaam en verdrietig proces. Door hun ziekte zijn ze te vaak vooral patiënt. Een wensdag geeft deze kinderen de kracht om weer kind te zijn."


Het is heel belangrijk dat het om de allerliefste wens gaat. "Alleen dan raak je het hart van het kind en blijft de herinnering veel langer hangen", stelt Den Hartogh. "Wat ook blijkt, is dat een wensdag zoveel kracht aan een kind geeft, dat het bijvoorbeeld ineens wel alleen door de MRI-scan durft of makkelijker medicijnen inneemt."

Om die allerliefste wens boven water te krijgen, gaat een zogeheten wenshaler bij het gezin langs. "Er was een keer een jongen die niets wist te bedenken. Hij werd door iemand aangestoten, zo van vraag een overkapping voor je scooter. Maar toen de wenshaler op de kamer van de jongen kwam, was dat één grote voetbalwereld. Zijn ogen begonnen ineens te twinkelen; dan weet je genoeg. Die jongen heeft een gouden dag gehad." Een wensvervuller gaat vervolgens met alle informatie aan de slag om een programma samen te stellen. "Wij maken er een mooie dag van verrassing, op verrassing, op verrassing van."

Er is ook aandacht voor andere gezinsleden. "Broertjes en zusjes hebben het ook heel zwaar. Zij krijgen met veel verdriet te maken en staan vaak een plannetje lager. Zij worden ook in het zonnetje gezet."

Eigenlijk beleeft iedereen plezier aan de wensvervulling. "Je wordt er zelf ook gelukkig en blij van als je ziet hoe gelukkig een heel ziek kind wordt. Zo kunnen we met elkaar de wereld een stukje mooier maken."

Het is een spannend avontuur voor leerlingen van De Ambelt als zij bij de burgemeester van Kampen op bezoek gaan. "Ik vind het een hele eer en gezellig dat jullie bij mij komen ontbijten", begint burgemeester Bort Koelewijn. "Een gezellige start van de dag, maar ook goed want 's morgens ontbijten is heel belangrijk. Anders ga je halverwege de dag snoepen en dat is niet gezond."

www.makeawishnederland.org

Tekst en beeld: Mariska Oegema

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media