En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Hilde Scholten geniet nog zichtbaar na. De avond in het Utrechtse Beatrixtheater staat op Hilde's netvlies. Samen met Cornald Maas, Caroline Frerichs (regisseuse), Erik Jonk (eindredacteur Metro) , Peter Noten (programmeur Theater aan het Vrijthof), Gijs Staverman (radio- en televisiepresentator) en Henriette Tol (actrice) vormde Hilde de vakjury. Een bijzondere opdracht met de musicals 'Moeder ik wil bij de revue' en 'De kleine blonde dood' als de grote winnaars.

De liefde voor theater en musical is de sympathieke Kampense ingegoten met de paplepel. "Ik was elf. Mijn ouders hadden een avondje theater gepland. Onverhoopt was mijn vader verhinderd. Die avond bezocht ik aan de hand van mijn moeder mijn eerste voorstelling. 'Madam' van Annie MG. Schmidt met een hoofdrol van Conny Stuart. Ik keek mijn ogen uit. Voor mij stond het vast. Mijn hart lag voor eens en voor altijd bij het theater. Voor me lag een toekomst als publiek."


Hilde studeerde theaterwetenschappen in Amsterdam en zag tientallen producties. De herinneringen, programmaboeken en partituren sloeg ze op. In haar hart, haar hoofd en fysiek in haar boekenkast en een oude reiskoffer. Een koffer vol theaterhistorie. Van 'My fair lady' tot de nieuwste productie 'Billy Elliot'.

"Na mijn studie kreeg ik een baan bij de Meerpaal in Dronten. De reis van en naar Amsterdam ging me tegenstaan. Een reden om op zoek te gaan naar een woning dichterbij. De ligging van Kampen aan de boorden van de IJssel, de natuur en de stad spraken tot de verbeelding. Het huis dat we vonden paste bij ons. Evenals de stad."

"Ik heb een hart voor taal. Voor mooie en spitsvondige teksten. Seth Gaaikema was met name sterk in zijn jonge jaren. Zijn vertaling van My Fair Lady is nog altijd een klassieker met meesterlijke zinnen als 'Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan' en 'Kijk haar eens een sloerie uit de sloppen, om zo in de gevangenis te stoppen'. Ook Martine Bijl tekent voor juweeltjes. Gisteravond hebben we haar als jury onderscheiden met een prijs voor de beste creatieve prestatie. Martine gaat onvoorstelbaar goed, humoristisch en integer om met haar werk. Het oorspronkelijke accent in Billy Elliot klinkt als een geheel eigen taal. Een mengelmoes van alle dialecten. Bijzonder knap en vol verrassende wendingen."

"Voor de musicalgeschiedenis was 'Cats' van grote betekenis. De eerste musical waar het publiek voor moest reizen. Een musical ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Carré in een vertaling van Gerrit Komrij. Joop van den Ende zocht in die tijd naar een waardige opvolger voor de revues van André van Duin. Het werd Barnum. Met een hoofdrol voor de toen nog jonge Albert Verlinde."

Inmiddels kent ons land een rijke musicaltraditie. Met her- en vertalingen van klassiekers en nieuwe producties als 'Ciske de Rat' en recentelijk 'Moeder ik wil bij de revue'.

"In het kleine segment valt 'De kleine blonde dood op'. Een prachtige productie met inhoud. Nieuw geschreven en opnieuw gecreëerd met producties als 'Piaf', "Sonneveld' en 'Toon Hermans' als klinkende voorlopers. Met goedlopende titels kun je kleinere producties, die je graag wil maken, financieren. 'De kleine blonde dood' was dit jaar goed voor vier awards. De muziek, de teksten en William Spaaij in de hoofdrol. Wandelend door het Kamper park zingt een regel bij tijd en wijle in mijn hoofd: 'De wind die ik zaai is altijd wind tegen'. Een frase die ik voor altijd bij me draag. Het is hoe theater bedoeld is."

Als jurylid bezocht Hilde alle producties. "Tijdens de juryavonden blikten we terug en deelden we de ervaringen. Avonden van eensluidende harmonie en van tijd tot tijd felle discussies. Heerlijk om met vakgenoten in gesprek te gaan. Ieder met een eigen discipline en achtergrond. De avond van de uitreiking met prachtige en stralende winnaars was een kers op te taart. De liedjes en mooie woorden zingen zachtjes na. En dat blijft zo. Ook de komende maanden. Maanden van werken aan nieuwe uitgaven rond theater en musical."

De spanning was voelbaar in het Beatrixtheater. Musicalminnend Nederland zat de avond van de uitreiking op het puntje van de stoel. In de zaal en thuis voor de buis. In de vakjury Hilde Scholten uit Kampen. Auteur van diverse musical- en theaterboeken. De ochtend na de feestelijke uitreiking ontving Hilde Willem op haar 'vlakke vloer'.

Foto: Richard Tennekes

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media