En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Bakkerij Kolk had er blijkbaar vertrouwen in. "In de bakkerij en de vrije uren leerde ik het vak van banketbakker. Op school was ik de oudste. In drie jaar haalde ik mijn diploma en ontmoette ik Sylvia. De liefde van mijn leven."

Na een baan bij Bakkerij Smit werkte Roel negen jaar bij Bakker Klappe. "Daar kwam ik aanraking met chocola. In Nederland is geen opleiding voor chocolatiers. Het vak moet je al doende leren. De eigen gemaakte chocolaatjes liet ik keuren door Adri Ras, toen nog chocolatier bij Borrel in Zwolle. De jaren erna heb ik een chocoladeafdeling opgezet bij de Zwolse bakker Elderkamp. Adri was inmiddels voor zichzelf begonnen aan de Kruisstraat in Hattem. Heimelijk hoopte ik dat hij me ooit zou vragen. De dag dat hij me een baan aanbood in zijn atelier, heb ik geen moment geaarzeld."

Opening
"De afgelopen jaren fietste ik bij mooi weer op en neer naar Hattem. Heerlijk. Adri verrichtte begin januari de officiële opening. Van hem heb ik het vak geleerd. Een mooier compliment is nauwelijks denkbaar." 
 
Met de opening van een eigen atelier gaat er opnieuw een lang gekoesterde wens in vervulling. "Op mijn 45ste sla ik opnieuw mijn vleugels uit. Sylvia en mijn zonen helpen mee. Martin op de zaterdag en Stephan wanneer hij in de gelegenheid is. Afgelopen week hebben we samen truffels doorgehaald. Vader en zoon. Chocola is een geweldig product. Je kunt er werkelijk alles van maken. Als je het goed bewerkt met de juiste kristallen, lacht chocolade je tegemoet."

Smaakpapillen juichen en Oma's stoofpeertjes zingen na...
Dan is het tijd om te proeven. Een bonbon van pure chocolade met een vulling van stoofpeertjes. Fotograaf Richard Tennekes en ik vallen hoorbaar stil. Over de vloer bij De Swaen is een feestje. Terwijl oma's stoofpeertjes nazingen, wacht de sereh-bonbon. Een bonbon met een vulling van in slagroom meegekookt citroengras. Onze smaakpapillen juichen als de volgende bonbon zich aankondigt: karamel en zeezout. We kunnen ons geluk niet op en gaan vol voor de truffels met pistache, Baileys en hazelnoot. Wat een baan...

"Het experimenteren met nieuwe smaken is keer op keer een uitdaging. Ik werk veel met likeuren en vraag klanten naar hun favoriete smaken. Vervolgens ga ik aan de slag om de juiste ingrediënten en de juiste balans te vinden. Inmiddels is er de 'Licor 43' bonbon en 'De hemel op aarde'. Een bonbon vernoemd en gemaakt naar de gelijknamige likeur. Een likeur die ik toevallig tegenkwam. Heerlijk met chocola en gehakte cranberry's."

Roel werkt met chocolade van Callebaut. Een naam in chocolade. Een mengsel uit zeven verschillende landen rond de evenaar, aangeleverd in blokken van vijf kilo.

"In het atelier wordt het langzaam gesmolten op een temperatuur van 45 graden. Boven de 50 graden verbrandt het. Als ik 's ochtends binnen stap, zet ik de machines aan het draaien. De witte chocolade op 29, melk op 30 en de pure chocolade op 31 graden. De juiste temperatuur geeft de juiste kristallen. Kristallen bepalen de smaak, het aroma, de glans en breekbaarheid."

Zwaan
Veel Kampenaren weten de weg inmiddels te vinden. De Swaen gonst."De naam ontstond bij toeval.  "Tussen de vormen die ik had, zat een zwaan. Uit oude annalen bleek dat er ooit een 'Zwanenpoort' aan de Venestraat stond, aan de Graafschap staat 'Huis de Zwaan', De Lutherse kerk noemen ze 'Het Zwaantje', bij de Majesteit staat een zwaan boven de entree en jaren terug had Kampen een bierbrouwerij met de naam 'De Swaen'. Een Swaen in chocolade kan niet mooier. Het heeft zo moeten zijn..."

Roel van Gelder. Geboren aan de Valkstraat en na vier jaar Putten terug gekeerd naar Kampen. Vier jaar heimwee naar de stad en de IJssel. "Ik was tien toen we terug keerden. De laatste jaren van de lagere school. Ik had geen idee wat ik wilde en heb de landbouwschool bezocht. Op mijn zeventiende had ik mijn diploma op zak en las ik in de krant een advertentie: 'Ervaren banketbakker gevraagd'. Ik solliciteerde en werd aangenomen."

Door: Willem Gunneman
Foto: Richard Tennekes

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media