En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Met de bouw van een nieuw zwembad en de sloop van het oude zal de inrichting van het Groene Hart ingrijpend veranderen. Reden voor het initiatief 'Naar een kloppend Groene Hart' om samen met omwonenden, ondernemers en andere belangstellenden een plan te ontwikkelen.

Het Stadspark gaat op de schop. Maar hoe het park er over een paar jaar uit zal zien, is nog niet bekend. "We kunnen wachten tot er een plan ligt, of we kunnen samen een plan ontwikkelen", stelt Eelco Last namens het initiatief 'Naar een kloppend Groene Hart'. En dat is gebeurd.

Tien maatschappelijke organisaties die in het park actief zijn, hebben hun ideeën op papier gezet. "De uitdaging is om het Groene Hart als gebruikersruimte te zien, en niet als verkeersruimte: een groene huiskamer", schetst Last. "Onze ambities zijn meer onderlinge samenwerking, meer groen, minder verharding, krachten bundelen, het parkeerprobleem samen oplossen en maatschappelijk vastgoed beter benutten." De initiatiefgroep beseft dat het geen gemakkelijke opgave zal worden.

"Het is heel complex en de druk op het park neemt alleen maar toe." Afwachten en niets doen is echter geen optie. Daarom is de initiatiefgroep aan het tekenen gegaan met als beginpunt oude archeologische kaarten. "Er zijn nog veel sporen van vroeger in het Stadspark te vinden. Het idee is om die zichtbaar te maken", aldus Last. Verder stelt de initiatiefgroep voor om het park autoluw te maken, een nieuwe ontsluiting voor autoverkeer via de Korteweg en Buitensingel te realiseren en de rest van de Buitensingel af te waarderen naar fiets- en wandelpaden. In het park is ook een kleinschalig horecapunt en een clubhuis voor de duik- en zwemvereniging gepland.

Om reacties van Kampenaren op de eerste plannen en hun wensen te horen, suggesties en kritiekpunten te inventariseren, heeft de initiatiefgroep donderdag een publieksbijeenkomst gehouden. "Het plan is nog niet af. We willen met alle nieuwe ideeën en extra input ons plan versterken", licht Last toe. De jongerenraad vraagt daarom aandacht voor de skatebaan die in de nieuwe plannen niet lijkt te zijn opgenomen. "Jammer dat deze speelgelegenheid gaat verdwijnen." Wethouder Martin Ekker kan de skaters geruststellen, want de gemeente heeft niet het voornemen de skatebaan te sluiten. Een andere aanwezige vraagt aandacht voor het natuurgebiedje  in het park. "Het is een trekpleister voor overwinterende vogels. Ik pleit dan ook voor houtwallen en zwarte elzen." Ook moet er meer stromend water in het Stadspark komen. "Probeer de stadsvijver zo te ontsluiten dat er doorstroming komt om botulisme terug te dringen. Rottend blad in stilstaand water trekt zuurstof uit het water; dat is de bron van botulisme." Er komt nog een idee uit de zaal. "Leg biezen en rietkragen aan als natuurlijke zuivering van het water. Het is tevens een mooie schuilgelegenheid voor vogels."

De wethouders zijn enthousiast over de eerste ideeën voor het Stadspark. "De plannenmakerij moet nog beginnen. Het is heel gaaf dat er al initiatieven vanuit de bevolking zijn", reageert wethouder Geert Meijering. De gemeente wil hierin faciliteren. "In het nieuwe denken is het niet de overheid die bepaalt, maar mensen uitnodigt om een eigen stad te maken", aldus wethouder Gerrit Jan Veldhoen. "Laten we samen van het Stadspark iets moois maken. Het Stadspark is een sieraad van de stad en het is een belevenis om er te zijn; dat moeten we koesteren. Het Stadspark verdient veel aandacht als groene long van de stad waar mensen nog jaren van mogen genieten."

Foto: Richard Tennekes


Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media