En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
De Weggeefschuur voor minima groeit eigenlijk te hard.De Weggeefschuur aan de Noordweg 146-2 is sinds de oprichting zo'n groot succes, dat het ruim een week geleden is ingeschreven als stichting. Aan het roer staat de bevlogen Debby Klooster, die bruist van de ideeën om de Weggeefschuur nog meer te integreren in de Kamper samenleving.

Het succesverhaal begint op 2 november 2013. "Vanaf die dag ontvangen wij dagelijks spulletjes. Soms tassen, maar ook wel auto's vol. Allemaal om weg te geven." Debby heeft altijd al gedroomd van een winkel met tweedehands artikelen. Ze had een bloemenwinkel, maar is arbeidsongeschikt verklaard. "Ik ervoer dat mijn wereld kleiner werd en mistte het contact met mensen. Daardoor ben ik gaan nadenken over wat ik daaraan kon doen.

Achter het huis van mijn schoonouders hebben we deze schuur, maar de gemeente staat daar geen detailhandel toe. Ik hoorde van ruilwinkeltjes en ben me daarop gaan oriënteren. Zoiets bleek wél mogelijk. We richten ons nu op de minima. Zij kunnen hier gratis kleding, schoenen, speelgoed, boeken, gordijnen, beddengoed en soms voedselpakketten ophalen. De koffie staat klaar en we hebben altijd tijd voor een praatje." Rijk worden Debby en haar medebestuursleden (penningmeester Lammy Klooster en secretaris Marian Vinke) er niet van. "Sterker nog, het kost ons alleen maar geld. Daarom hebben we ons onlangs als stichting ingeschreven, zodat we ook donaties van particulieren en bedrijven kunnen ontvangen.

Hopelijk komen we in de toekomst in aanmerking voor subsidies." De klantenkring bestaat uit zo'n tweehonderdvijftig huishoudens uit de wijde omgeving. "Zestig procent komt uit Kampen en dan voornamelijk Brunnepe en Wortmanstraat. Toch krijgen we ook veel klanten uit de wijde omgeving. Het is verrassend om te horen hoe mensen ons weten te vinden. Soms via een buurvrouw, een krantenartikel of Facebookpagina. 
De Weggeefschuur groeit zo snel, dat we inmiddels negen vrijwilligers in dienst hebben, waaronder een fietsenmaker." De Weggeefschuur heeft vanwege het grote succes een strippenkaart geïntroduceerd. Die moet waarborgen dat iedereen gelijke kans heeft. "De strippenkaart is te gebruiken voor het hele gezin. Iedere persoon mag een paar schoenen, een jas of een ander kledingstuk uitzoeken. Het is niet de bedoeling dat mensen hun spullen doorverkopen, die ze bij ons gratis hebben gekregen. Daar zien we op toe. Wij krijgen onze artikelen juist van mensen die de minima willen steunen."

Helpen van huishoudens met een smalle beurs, is de belangrijkste motivatie voor Debby om de Weggeefschuur draaiende te houden. "Ik wil mensen hun waardigheid en zelfredzaamheid teruggeven. Het doet me veel als ik hoor van gezinnen die niet kunnen meedraaien in de maatschappij. Soms hoor je van kinderen die zich ziek melden voor verjaardagsfeestjes, omdat hun ouders geen cadeautjes kunnen betalen. Of dat ze zélf geen cadeautjes voor hun verjaardag krijgen, omdat er geen geld is. Welk kind is niet al dagenlang zenuwachtig voor zijn verjaardag en vraagt zich vol spanning af wat voor cadeautjes hij krijgt? Kinderen willen graag op school vertellen wat ze voor hun verjaardag, maar ook voor Sinterklaas hebben gekregen. Als je met Sinterklaas geen cadeautjes krijgt, betekent dat voor een kind dat het stout is geweest. Dergelijke situaties zijn niet bevorderlijk voor de ontwikkeling. Dat geldt ook voor vakanties en dergelijke. Daarom organiseren we nu met speeltuin Akelei verschillende activiteiten. We zijn met de kinderboerderij in gesprek om deze zomer voor twee dagen een stadscamping te openen op de Natuurspeelplaats. Dan hebben kinderen toch het gevoel dat ze even op vakantie zijn geweest." Verder organiseren wij met cultureel podium 't Ukien een kindervoorstelling, waarbij pizza's worden gebakken op de kinderboerderij. Zo hopen wij op allerlei manieren samenwerkingen aan te gaan voor de minima en goede doelen te ondersteunen."

Debby vindt eigenlijk dat de Weggeefschuur te hard groeit. "Dat wij zo goed draaien, betekent dat de economie nog niet is hersteld. Dat is een belangrijke reden waarom mensen hun overtollige spullen graag aan ons geven. Je ziet soms kinderen zonder schoenen binnenkomen, of mensen die geen bed hebben om op te slapen. Vroeger gingen afgedankte spullen vaak naar landen als Roemenië. Nu horen we: 'in onze eigen straat wonen ook mensen, die het goed kunnen gebruiken'."

Kastverhuur bij Leger des Heils

De Weggeefschuur is een bijzondere samenwerking aangegaan met het Leger des Heils. In het voormalige pand van de HUBO aan de Bovennieuwstraat 32-34 komen twintig kasten te staan die particulieren of bedrijven vanaf deze week kunnen huren voor 25 euro per week (de eerste week bedragen de kosten 20 euro). Daarin kunnen zij hun eigen producten uitstallen, zonder zelf aanwezig te hoeven zijn. De verkoop wordt verzorgd door medewerkers van de Weggeefschuur. De opbrengst van de verkopen is voor de huurder van de kasten. De opbrengst van de verhuur van de kasten komt ten goede aan de Weggeefschuur.

Bezoek de Weggeefschuur aan de Noordweg 146-2.
Website: www.weggeefschuur.nl
Facebook: Weggeefschuur

Door: Jeroen Kanis
Foto: Dik Kuiper

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media