En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Met de ROVA-actie gaan deze week circa 13.500 scholieren uit zestien gemeenten de straat op om de omgeving van hun school schoon te maken. Ook rondom de Dr. H. Bouwmanschool zijn groepjes leerlingen druk bezig. 

Kampen en de kernen zijn deze week een stukje schoner, want honderden leerlingen van twintig basisscholen in de gemeente Kampen doen mee aan de zwerfafvalopruimactie 'Natuurlijk Schoon' van ROVA. Uitgerust met knijpertjes en vuilniszakken gaan de scholieren in opvallende hesjes de buurt in om zwerfafval op te ruimen.

'Natuurlijk Schoon'

De hele school loopt uit voor de zwerfafvalopruimactie. "Kom, we gaan de zak helemaal vol krijgen", klinkt het gedreven als een groepje leerlingen het schoolplein verlaat. En dat blijkt niet eens zo moeilijk te zijn. Na een kwartiertje komen de eerste leerlingen alweer terug om een nieuwe afvalzak op te halen, omdat de groene afvalzak van ROVA al propvol zit met zwerfafval. Plastic zakjes en flesjes, papierwikkels van snoepjes, karton en blikjes. De leerlingen vinden het allemaal in de buurt van hun school en het ernaast gelegen wijkcentrum aan de Dr. Damstraat. Op het eerste gezicht lijkt er niet eens zoveel zwerfafval op straat te liggen, maar als de leerlingen wat langer naar de grond turen, zien ze toch heel veel afval liggen onder struiken en bij stoepranden om met hun knijpertje op te rapen.


De Dr. Bouwmanschool is één van de twintig basisscholen in de gemeente Kampen die aan de actie 'Natuurlijk Schoon' meedoet. "We vinden het goed om kinderen bewust te maken van afval op straat en wat ze er zelf aan kunnen doen", aldus adjunct-directeur Wendy Staring. "Als je er structureel aandacht aan besteedt, dan beklijft het ook. Het zou mooi zijn als ze bijvoorbeeld hier op het Johan Cruyff Court spelen, dat ze niet een zak chips op de grond laten liggen."

Naast de opruimactie krijgen de leerlingen ook les over zwerfafval en de gevolgen ervan; iedere groep op z'n eigen niveau. "In groep 6 hebben we het gehad over hoe lang afval op straat kan blijven liggen", vervolgt juf Wendy. "De kinderen stonden er van te kijken dat afval soms wel tientallen jaren blijft liggen als het niet wordt opgeruimd."

Het ingezamelde afval wordt door de reinigingsdienst van de gemeente Kampen opgehaald. Wethouder Martin Ekker is enthousiast over de opruimactie en moedigt maandag de leerlingen aan zoveel mogelijk zwerfafval op te halen. "Mensen gooien vaak zomaar afval op straat of in de natuur, zonder erover na te denken. Maar met opruimen alleen zijn we er niet", stelt de wethouder. "We moeten er met elkaar voor zorgen dat het afval niet op straat komt, maar dat we het in de prullenbak gooien. Zo houden we een leefbaar en schoon Kampen."

Foto: Mariska Oegema

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media