En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
In het station van Kampen wordt zaterdag 23 mei '150 jaar Kamperlijntje' gevierd. De start van de festiviteiten is om 10.00 uur met het spelen van de Spoorgalop uit 1865 door het Stedelijke Orkest, destijds speciaal gecomponeerd voor de opening van de spoorlijn, op 10 mei 1865.

Glossy over spoorlijn

Tijdens de viering wordt een glossy gepresenteerd, de eerste glossy over een spoorlijn in Nederland, speciaal voor dit jubileum samengesteld en uitgegeven door Kamperlijntjekenner Kasper Haar. In deze glossy wordt door hem de complete geschiedenis van het Kamperlijntje beschreven met elementen die nog nooit eerder beschreven zijn. Ook de voormalige haltes Mastenbroek en Veerallee komen aan bod, alsmede het gebruikte materieel op het Kamperlijntje in het hoofdstuk. Op zijn verzoek hebben ook anderen aan de glossy meegewerkt waaronder Maarten Metz, die een prachtig vervolg geschreven heeft op zijn boekje 'Ode aan de forens, 962 km tussen Zwolle en Kampen' waarin hij in 1996 een dag reizen tussen Zwolle en Kampen beschrijft. Tussen 1996 en 2015 zijn verschillen, maar ook overeenkomsten. Metz zal op 23 mei in de trein gedurende een aantal ritten voorlezen uit zijn boek/glossy.

Voor de kinderen heeft Clement Roorda het prachtige verhaal 'Het Kamperlijntje is jarig' geschreven. Ook de reizigers komen aan bod met verhalen en herinneringen. Verder zijn in de glossy gedichten en een strip opgenomen en wordt aandacht besteed aan de website www.hetkamperlijntje.nl.


De glossy is voorzien van veel unieke, niet eerder gepubliceerde foto's, gedrukt in een prachtige fullcolour uitvoering. De glossy is na presentatie te koop voor een speciale jubileumprijs van slechts 5 euro in het station, bij Bos Boeken in de Oudestraat en na 23 mei bij het Stadsarchief Kampen en via de website van het Kamperlijntje.

IJsseldeltadag

De spoorlijn tussen Kampen en Zwolle bestaat op 10 mei 150 jaar. Dat wordt zaterdag 23 mei gevierd, in combinatie met de IJsseldeltadag. In het station is die dag een nieuwe expositie over het Kamperlijntje te zien. In de hal vindt ook de presentatie plaats van de nieuwe spoorlijn 2017 en daar is een grote modelspoorbaan te bezichtigen. Ook de Vrienden van Bolwerk Buitenwacht zijn aanwezig met ideeën en plannen over de toekomst van het station en omgeving.

Voor de kinderen is buiten het station het springkussen 'Thomas de trein' aanwezig. Straatheater Ventura geeft een aantal voorstellingen. Met historische bussen kan men gratis vervoerd worden naar diverse locaties in de polder Mastenbroek. De IJsseldeltadag is te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de viering van het Kamperlijntje wordt een glossy gepresenteerd, waarin Kasper Haar de geschiedenis van het Kamperlijntje beschrijft.

Foto: Gemeentearchief Kampen - 'Het ging ook wel eens mis' - lees de verhalen bij de foto's in de glossy over de spoorlijn

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media