En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Zalk is volgende week het toneel van 'Zalk je wat vertellen?'. Tijdens dit theatrale en muzikale openluchtspektakel vertellen de Zalkers over spraakmakende gebeurtenissen op de mooiste locaties in hun dorp. Het kleine IJsseldorp is inmiddels volledig in de ban van dit evenement. Er wordt druk gerepeteerd. Her en der hoor je bulderende stemmen en achter heggen en hooibergen klinkt plotseling gefluister en gelach.

Productie door bewoners uitgevoerd
"Dit is echt heel leuk om te doen", vertelt regisseur Frans Leenderts. Onder meer via Stichting Suus heeft hij tal van professionele regies achter zijn naam staan, maar deze heeft iets extra's. "Deze productie wordt volledig door bewoners uit één dorp opgevoerd. Iedereen kent elkaar en is altijd bereid wat voor een ander te doen. Maar soms slaat men een repetitie over, dan moet er gewoon gehooid worden."

De meer dan honderd deelnemende Zalkers hebben veel lol. Ook de door Leenders geschreven teksten dragen hieraan bij. "In het waargebeurde, verhaal over de Romeo en Julia van Zalk heb ik zelfs passages van Shakespeare opgenomen, met heel hoogdravend taalgebruik. Het is mooi om te zien hoe de spelers ook dáárvan kunnen genieten", zegt Leenderts.

Korte voorstellingen 
'Zalk je wat vertellen?' bestaat uit een tiental korte voorstellingen van pakweg vijf minuten. Leenderts regisseert een groot deel hiervan, maar ook eindcoördinator Annette de Boer neemt een aantal voor haar rekening. "Veel deelnemers hadden geen toneelervaring", vertelt de dramadocente en regisseur. "We moesten ze dus eerst voorzien van wat basale speltechnieken, zoals de interactie met het publiek. Maar vervolgens, zeker met de nodige coaching, kregen ze al snel vertrouwen en pakten ze hun rol."


Als basis zijn historische teksten, verhalen en figuren uit het dorp zelf genomen. De hulp van Werkgroep Heemkunde Zalk was daarvoor onmisbaar, maar ook het boek 'vergeten levens, geschiedenissen van het Sallandse Land' kwam van pas. "Van grote waarde waren verder de vele gesprekken die we met de spelers zelf hadden, aan de keukentafel. Zo gaat een van de verhalen over Willempje en Hendrik-Jan, het eerste samenwonende stel van Zalk. De vrouw van een van de spelers bleek Hendrik-Jan vroeger nog te hebben verzorgd. We weten dus veel over zijn karakter en onhebbelijkheden."

Overigens wordt Willempje in deze scène gespeeld door een man. Dat werkt vervreemdend maar we maken de personages daarmee zeker niet belachelijk. "We willen recht doen aan het verleden maar soms toch een theatrale draai eraan geven", aldus De Boer. "In combinatie met de intieme sfeer van de locaties maken we zo publieksvriendelijk locatietheater dat vermaakt en ontroert."

'De naaimachine gloeit nog roodheet na!'

De kleding is ontworpen door beeldend kunstenares Ket van Blokland. Samen met Harmien van Raalte heeft ze bijna alle kostuums gestikt. Van Blokland: "De naaimachine gloeit nog roodheet na. Voor de ontwerpen hebben we rondgekeken in Boerderijmuseum Oldebroek en we spraken met mensen uit Zalk die nog wel ergens van die oude mutsjes en okseldoekjes hadden liggen."

Ruim een jaar geleden kreeg van Blokland het idee om met het opvoeren van een toneelstuk geld in te zamelen voor de realisatie van het nieuwe Dorsphuis van Zalk. Inmiddels wordt de productie gerealiseerd door een team van maar liefst vijf personen, waaronder Van Blokland, Leenderts en De Boer. Ellie Pot regelt alle ondersteunende zaken en Aly Beekhof is regie-assistent.

Dat het evenement deze omvang zou krijgen had Van Blokland nooit verwacht. " Er is een enorm sneeuwbaleffect ontstaan, met zóveel Zalkers. Verschrikkelijk leuk. Een van de producties speelt zich af in onze eigen tuin en heb ik bedacht en zelf vorm gegeven. Het gaat om 13 vrouwen rond een virtueel vuur. Ze breien en neuriën alsof ze met elkaar praten over opvoeden, sterven, vreugde en verdriet. Als het verdriet te groot is stoppen ze en breien alleen maar heel hard. Zo zijn ze al eeuwen verbonden met elkaar, als een getwijnde draad."

'Zalk je wat vertellen?' wordt van 2 tot en met 5 juni elke avond opgevoerd en begint om 19.30 uur bij het oude verenigingsgebouw aan de Hoge Brink. Het publiek wordt daar door een paar kwebbelende dorpsvrouwen ontvangen en vervolgens voeren de laatste veldwachter en de laatste marskramer van Zalk de bezoekers langs de verschillende theaterlocaties in het dorp.

De reeks voorstellingen staat mede in het kader van de Week van de Amateurkunst. Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar het nieuwe Dorpshuis An de Steege in Zalk. Veel van de mensen en organisaties die optreden tijdens dit openlucht theater maken straks immers gebruik van het nieuwe Dorpshuis: om te oefenen, te ontmoeten, om zorg te geven of te ontvangen.

Kaarten

De publieke belangstelling is groot, de woensdag- en vrijdagvoorstellingen zijn nagenoeg uitverkocht. Voor de dinsdag en donderdag zijn nog voldoende kaarten beschikbaar.Kaarten zijn uitsluitend vooraf te reserveren via theaterzalk@gmail.com. De toegang bedraag € 10,- voor volwassenen en € 5,- voor kinderen tot 15 jaar.

Informatie: www.hetdorpzalk.nl/theaterproject-zalk

Tekst: Pascal Jacobs, Secondant Communicatie
Fotografie: Herman van der Hart, Pascal Jacobs

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media