Woonvorm De Dijk voor jongvolwassenen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking aan de IJsselwaard in Het Onderdijks is donderdag officieel geopend. De woonvorm is een particulier initiatief, opgezet door Stichting De Dijk, en is gerealiseerd met behulp van samenwerkingspartners. De woonvorm wordt geleid door JP van den Bent stichting
Stap naar volwassenheid
Lilian Westendorp is bestuurslid van Stichting De Dijk en ouder van één van de bewoners. In 2007 is door Lilian Westendorp een onderzoek gestart naar woonmogelijkheden die aansluiten bij de woon- en zorgbehoefte en bij de visies van de ouders van de toen nog toekomstige bewoners. In de onderzoeksfase werd duidelijk dat in de buurt geen voorzieningen waren die voldoende aansloten bij deze visie en behoeften. Toen is er verder gezocht naar de mogelijkheden en zijn er gesprekken gevoerd met de gemeente, andere ouderinitiatieven, bouwbedrijven en makelaars. Het leek haalbaar te zijn om zelf een woonvorm te ontwikkelen.
Lees verder voor hoe de woonvorm precies tot stand kwam.
Foto: Richard Tennekes
De jongvolwassenen hebben een eigen appartement en leven dus in hun eigen huis, maar daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes voor als zij ervoor kiezen om dingen samen te doen. Het begeleid zelfstandig wonen is in september 2014 begonnen en sinds november wonen er 13 jongvolwassenen. Ad Renne is ook bestuurslid en ouder van één van de bewoners. "Voor mijn zoon is het essentieel dat hij een eigen ruimte heeft. Mijn zoon vindt het heel fijn dat hij een eigen appartement heeft om voor rust terug te trekken. Hij heeft ook behoefte aan gezelschap, in de algemene ruimte kan hij anderen opzoeken of samen met anderen eten of spelletjes doen. De mix tussen individueel en samen, dat is de behoefte van de jongvolwassenen en daar wordt op ingespeeld. Heel normaal eigenlijk." Lilian Westendorp voegt daaraan toe: "Ze kijken naar de behoefte van de bewoner. Wat je merkt is dat veel bewoners elkaar al ergens van kennen, van school, aangepast paardrijden of andere activiteiten. Ze reageren prettig op elkaar, dat maakt het dat ze zich vertrouwd voelen." De ouders vinden het positief dat hun kinderen een belangrijke stap naar volwassenheid hebben gezet. De ouders komen op bezoek en kijken wat hun kind nodig heeft en ze zijn heel betrokken. "In het begin ben je er vaak en als je ziet dat het goed gaat laat je het los. In het begin zet je samen de stappen en op een gegeven moment kunnen de ouders wat meer naar de achtergrond. Geleidelijk aan wordt de begeleiding van de ouders overgenomen, het is ook voor de ouders een proces. Het is intensieve zorg", aldus Lilian Westendorp.
Stichting De Dijk
Stichting De Dijk staat erg open voor andere ouderinitiatieven die in de startfase zitten en ergens tegenaan lopen. Zij wil hen graag ondersteunen en delen graag hun ervaring.
Kijk voor meer informatie op www.stichtingdedijk.nl
JP van den Bent stichting
De vraag van de cliënt staat voorop bij de JP van den Bent stichting. 'Wat cliënten vragen, willen we samen met die cliënt (of met diens vertegenwoordiger) zo optimaal mogelijk realiseren. Dat kan van alles zijn.' JP van den Bent biedt Ambulante ondersteuning, crisisopvang, dagactiviteiten en/of werk, deeltijdopvang, kortverblijfhuizen en helpt op het gebied van logeren, trainen en wonen.
Meer informatie op www.jpvandenbent.nl