En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Het zal niet vaak hebben plaatsgevonden in de Bovenkerk: verhalen over de Kamper Kogge, afgewisseld met orgelimprovisaties. De concertorganisatie van de Hervormde Gemeente vindt het tijd voor vernieuwing. Daarom vroeg zij de Kamper verhalenverteller Reijer van 't Hul en de Goudse organist Gerben Mourik om samen een concert te verzorgen.

Verhalen combineren met orgelimporvisaties
De landelijk bekende Bovenkerk met het schitterende Hinsz-orgel trekken op zich altijd wel publiek. "Toch moet je tegenwoordig steeds weer iets nieuws verzinnen om mensen te blijven boeien", zegt voorzitter Hette Meijering van Stichting Kerkmuziek Hervormde Gemeente Kampen. "Ze hebben steeds behoefte aan iets bijzonders."

In het Franse Toulouse kwam Meijering op het idee om verhalen te combineren met orgelimprovisaties. "Een Franse verhalenverteller vertelde in een volle kerk verhalen van Jules Verne. Dat werd heel beeldend afgewisseld met mooie orgelmuziek. Ik dacht meteen: 'dat moeten we in Kampen ook doen' en toen ik het voorlegde aan de concertcommissie, was die ook meteen enthousiast. Je gaat dan nadenken over het soort verhaal. De Kamper Bovenkerk met het Hinszorgel - waar het concert wordt gehouden - is landelijk bekend. Dan denk je: 'dan moet het verhaal zich eigenlijk ook in Kampen afspelen'. De Kamper Uien hebben we nog even besproken, maar die leenden zich toch niet zo goed voor orgelimprovisaties. Het moet een verhaal zijn waarmee de organist ook wordt uitgedaagd in zijn improvisaties. Zo zijn we bij onze bekende Kampenaar Reijer van 't Hul uitgekomen, die veel verhalen uit de historie van onze stad kent. Hij kan fenomenaal vertellen."


Vereerd
Van 't Hul - een van de sprooksprekers van de Kamper Kogge - hoefde niet lang na te denken over deze uitdaging. "Ik voel me zeer vereerd. Als Kampenaar vind ik het fantastisch om in de Bovenkerk te mogen vertellen. Vroeger had ik nooit zoveel met orgelmuziek, maar mede door mijn schoonfamilie ben ik daarvan steeds meer onder de indruk gekomen."

Zoekende naar een geschikt verhaal, kwam Van 't Hul al snel uit bij een verhaal, dat hij zelf heeft geschreven over de IJsselkogge, die is ontdekt in de nabijheid van de Buitenhaven. "Waarschijnlijk, hebben ze dat schip enkele eeuwen geleden bewust tot zinken gebracht om de stroming van de IJssel te beïnvloeden. Mijn versie is daarop een alternatief, die ik ooit voor RTV Oost heb gemaakt."

Van 't Hul kan het niet laten om een tipje van de sluier op te lichten en neemt ons mee in zijn verhaal: de kogge die naar de IJsselbodem zinkt in het jaar 1447 als de Hanzestad Kampen bedekt is onder een deken van sneeuw en de IJssel is dichtgevroren. "Hier en daar heb ik het verhaal wat aangepast voor de orgelimprovisatie door wat rustmomenten in te bouwen." De verhalenblokjes worden opgevolgd door improvisaties van Gerben Mourik. "Een mooie uitdaging", zegt de Goudse organist, die in binnen- en buitenland diverse eerste prijzen orgelimprovisatie op zijn naam schreef. "Allereerst is het Hinsz-orgel natuurlijk een prachtig orgel, vooral in combinatie met de schitterende akoestiek in de Bovenkerk."

Improviseren
Mourik is ook enthousiast over de samenwerking met Van 't Hul. Om goed te kunnen improviseren, moet een verhaal beelden oproepen. Daarvoor is het verhaal van Reijer zeer geschikt. Natuurlijk kan ik niet alles uitbeelden, zoals opvliegende kraaien, maar ik kan wel de sfeer van de woorden oproepen. Door bepaalde registraties te gebruiken, kan ik bijvoorbeeld een koude sfeer oproepen met bibberende tonaties. Dan voel je de kou vanzelf. De improvisaties staan in dienst van het gesproken woord. Ik heb dan ook geen bladmuziek, maar het verhaal op mijn lessenaar liggen."

Uur
Het concert duurt circa een uur. Allereerst bespeelt Gerben Mourik het koororgel voor de Bijbelse Sonate 1 'de strijd tussen David en Goliat' van Johann Kuhnau (1660-1722). Dan is het de beurt aan Gerben Mourik en Reijer van 't Hul met de voordracht en improvisaties over 'De Kamper kogge en zijn tochten over de Zuiderzee naar de Oostzeelanden'. Vervolgens staat Andantino van Cesar Franck (1822-1899) op het programma. Het slotstuk is Toccata van Jac. Bonset (1880-1959).

Concertreeks
Het concert in de Bovenkerk begint donderdag 9 juli om 20.00 uur. Het is de eerste in een reeks van negen concerten met organisten Kirsten Gramlich (16 juli); Jos van der Kooy (23 juli); Bas de Vroome (30 juli); Sander van den Houten (6 augustus; tevens Kamper Orgelpad; kerk hele dag open met mini-concerten); Ronald de Jong (13 augustus); Ab Weegenaar (20 augustus); Reitze Smits (27 augustus) en Bram Beekman (3 september).

Informatie: www.debovenkerk.nl/concerten.

Foto: Richard Tennekes

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media