En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Het blijft mooi weer dit weekend en komende week! Bezoek Kampen en geniet van de historische binnenstad, wandel met een ijsje langs de IJssel en maak een rondje door het 'Groene Hart' van Kampen. Het 'Groene Hart' van Kampen bestaat uit een prachtig stadspark, een Natuurspeelplaats voor kinderen en Kinderboerderij Cantecleer met daaromheen de Stadsburgerweijden. Een prachtig stukje historische natuur midden in de stad! 

Hoe bijzonder is het 'Groene Hart'? Hieronder leuke informatie over het Stadspark, de Natuurspeelplaats, de Kinderboerderij en de Stadsburgerweijden. Kijk voor meer informatie op: www.stad.kampen.nl/beleef/natuur-in-de-stad.nl.

Het Stadspark


Sinds het begin van de 19e eeuw is dit hèt wandelpark voor de inwoners van Kampen. In 1830 werd begonnen met de aanleg van een wandelpark voor alle burgers van Kampen.

De oudste bomen stammen dan ook uit het begin van de 19e eeuw. In het park bevinden zich ongeveer 39 boomsoorten en vele heestersoorten. Er zijn verschillende (stads)architecten betrokken geweest bij de aanleg van het park. Alle architecten hebben gewerkt volgens de Engelse landschapsstijl. De Engelse stijl is te herkennen aan het gebruik van gebogen lijnen, veel afwisselende boomgroepen, vlakke gazons en grote grillige waterpartijen.

Spelen in 'De Natuurspeelplaats'

Klimmen, klauteren en spelen met water en zand...De maatschappij wordt dynamischer, er wordt volop gespeeld met digitaal speelgoed en ouders vinden het wel een veilig idee om kinderen binnen te laten spelen in plaats van buiten. De Stichting Natuurspeelplaats Kampen heeft samen met vele partners en sponsors een natuurspeelplaats aangelegd met water, zand, een pluktuin en een amfitheater. Op deze plek kunnen kinderen vrij spelen. Kinderen komen hier op spelenderwijs in contact met de natuur. De natuurspeelplaats is een ontmoetingsplaats voor iedereen! Verder zijn er in het park een heel aantal monumenten en kunstwerken te vinden.
Stadsburgerweijden: historische natuur midden in de stad

Deze natuur is overgebleven uit de Middeleeuwen. De stadsboeren in die tijd hielden vaak ook koeien. Voor de koeien was geen plaats om te grazen in de stad, hiervoor werken weilanden even buiten de stad gereserveerd.

Door de samenstelling van de bodem, voornamelijk laagveen, waren de Stadsburgerweijden niet geschikt voor woningbouw. Jarenlang had de natuur er vrij spel. De begrazing door koeien zorgt ervoor dat er kleine leefwerelden ontstaan waarin bijzondere insecten en bepaalde bloemen en planten te vinden zijn. Tegenwoordig begrazen een aantal historische koeienrassen van Kinderboerderij Cantecleer de Stadsburgerweijden. Hierdoor blijft het historische plaatje levendig. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit.

In de Stadsburgerweijden komen ook de oude broekswegen samen. De broekswegen waren de aan- en afvoerwegen van de broeksweiden, ook wel natte weiden genoemd. De broekswegen zijn nu geasfalteerd, namen van de broekswegen zijn blijven bestaan, bijvoorbeeld de Bovenbroeksweg, de Cellesbroeksweg en de Buitenbroeksweg.

Kinderboerderij Cantecleer: boerenbedrijf midden in het Groene Hart van de stad

Midden in het Groene Hart is Kinderboerderij Cantecleer gevestigd. Een leuke en ook interessante plek om een middag door te brengen met je kind(eren).

Jaarlijks brengen vele kinderen vanuit het basisonderwijs, vanuit peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, bewoners van verzorgingstehuizen en gehandicapten een bezoek aan de kinderboerderij.

Vele kleine huisdieren en landbouwhuisdieren zijn er te vinden zoals schapen, koeien, geiten, paarden, pony's, kippen, kalkoenen, cavia's, konijnen en natuurlijk de waakhond. Ook leren de kinderen er veel over de verschillende aspecten van het boerenbedrijf. Verder worden de oude rassen in stand gehouden.

Naast dat er dieren te vinden zijn wordt ook de heemtuin in stand gehouden. Hier bevinden zich hoogstamfruitbomen en bessenstruiken. Van de oogst wordt met de kinderen jam gemaakt. Van het graan dat op een akker groeit wordt met eieren van de kippen en melk van de koeien pannenkoeken gebakken. Verder worden er bijen gehouden in samenwerking met de imkervereniging.

In de bijbehorende Bakhuiswinkel is een kopje koffie of thee verkrijgbaar en lekkers voor de kinderen. In de winter zelfs warme chocolademelk met appeltaart. Daarnaast is het mogelijk om boerderijproducten, streekproducten, dierbenodigdheden, groente-en fruit en honing te kopen.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media