En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Met overtuiging doet Hanjo IJkhout zijn verhaal: "Kinderboerderij Cantecleer is een traditionele kinderboerderij, maar wij werken samen met de Raad voor de Kinderbescherming. Een deel van de kinderen kampt met gedragsproblemen, maar je ziet wel hoe dingen tot stand komen. Bijvoorbeeld als ouders na schooltijd niet thuis zijn en er is geen opvang voor het kind. Dan zie je de kinderen langs de straat lopen en dan komen ze naar de kinderboerderij toe."

Ook als kinderen zich bijvoorbeeld onbegrepen voelen door de leerkracht en geen kant en klare oplossing van de ouders willen horen komen zij vaak naar de kinderboerderij. "Je ziet het kind aan de kant zitten met een konijntje in de hand en helemaal afgesloten van de buitenwereld. Het kind zoekt bevestiging, maar het konijntje heeft geen antwoord. Het dier praat niet en oordeelt niet en dat voelt veilig voor het kind. Dat duurt soms 20 minuten, maar dan is het kind alles vergeten en zet het konijntje weg. Hij heeft zijn middag afgesloten."


Hanjo IJkhout vertelt over hoe je kinderen op een positieve manier kunt aanmoedigen om het beste uit zichzelf naar boven te halen. "De Raad voor de Kinderbescherming heeft hier een kind geplaatst. Het kind miste zelfvertrouwen, want alles wat hij deed vond hij moeilijk en kon hij niet. Dus ga je zoeken naar waar hij wel goed in is. Wij kwamen erachter dat hij wel goed was in timmeren. Toen hebben wij hem gevraagd of hij een kippenhok wilde timmeren. Wij hadden wat oud hout en spijkers. Hij is daar uren en dagen mee bezig geweest. Resultaat is dat het kind een goede dag heeft, want er staat een kippenhok. Daar mag hij dan ook nog eens zelf kippen in zetten en dan heeft hij dus alles zelf gedaan. Hij was zo trots als een pauw. Daar gingen maanden overheen, dan stond hij daar met zijn ouders naar de kippen te kijken. Dat is mooi, dat is iets wat hij zelf tot stand heeft gebracht.

kinderboerderij heeft meerwaarde

Ook noemt IJkhout een voorbeeld uit de praktijk van hoe je een goede relatie kunt opbouwen met kinderen die het vertrouwen in volwassenen zijn kwijtgeraakt. "Dan accepteren zij het gezag niet of zij geloven jou niet. Als je met elkaar op pad gaat en je doet dingetjes met elkaar, dan moet je afspraken ook nakomen."

Hanjo IJkhout vindt het ook mooi dat kinderen die via de Raad voor de Kinderbescherming bij de kinderboerderij terecht zijn gekomen daarna vrijwilliger worden. "Daar zijn altijd wel werkzaamheden die je bij de kinderboerderij kunt doen. We zijn een traditionele kinderboerderij, maar het is een meerwaarde om dit soort dingen te doen. Dat is ook min of meer de taak van een kinderboerderij." Bij de kinderboerderij werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die al meer dan 20 jaar actief zijn en een eigen dagbesteding hebben. "Zij leren het bedrijf kennen en hebben ieder op eigen niveau een taak gekregen, dat is dan ook een onderdeel van de kinderboerderij."

Hij benadrukt dat een traditionele kinderboerderij geen zorgboerderij is, maar dat ze het bij Cantecleer als team belangrijk vinden om 'midden in de samenleving te staan' en dat zij ook beschikken over de benodigde kwaliteiten om dit te kunnen doen. Daarmee onderstreept IJkhout de brede en belangrijke rol van de kinderboerderij voor de samenleving. "De mensen zien bij de kinderboerderij gezinnen met kinderen en dieren, maar er zit dus veel meer achter. Bijvoorbeeld dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier op eigen niveau kunnen werken en dat zij ondersteuning bieden voor de kinderboerderij. Want zij maken ook de kinderboerderij. Wij zitten in één samenleving met ieder zijn eigen vermogen en onvermogen en de kinderboerderij vormt ook die samenleving. Die dan binnen de poorten deze belangrijke dingen met zich meedraagt."

Toen Hanjo IJkhout bij de Raad voor de Kinderbescherming werkte, sprak het werken met kinderen hem zo enorm aan, dat hij 30 jaar geleden kinderboerderij Cantecleer heeft opgestart. Hanjo IJkhout vertelt graag over de sociale- en therapeutische waarde van de kinderboerderij. Over het succesvol omgaan met kinderen die kampen met gedragsproblemen én over de ruimte die de kinderboerderij biedt voor het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media