En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Morgen is het zover! Sinterklaas komt naar Kampen gevaren en zal zijn pakjesboot om 10:00 uur aanleggen aan de kade bij het van Heutzplein in Kampen. Kom allemaal naar de intocht en geef de Sint een warm welkom! 

Ruim honderd strooipieten, de Hoofdpiet, vlechtjespiet, kluspiet, postpiet, kapiteinpiet en pakjespiet vergezellen Sinterklaas zaterdag tijdens de intocht in Kampen. De Goedheiligman meert zijn pakjesboot om 10.00 uur aan bij het Van Heutszplein.

Het Sintfeest op het Van Heutszplein begint al om 9.00 uur, want Micky en Minnie Mouse warmen samen met de pieten van Cake Music en de presentatiepiet het publiek op voor de aankomst van de pakjesboot vanuit Spanje.

De eerste berichten vanaf zee zijn binnen: de tocht gaat voorspoedig en het weer is redelijk, maar wel koud. Amerigo is ook onderweg naar Nederland, de Sint zal ook dit jaar weer met zijn trouwe viervoeter de tocht door de binnenstad van Kampen maken. De kapiteinpiet heeft in ieder geval gemeld dat de pakjesboot weer vanuit de richting Zwolle onder de Stadbrug door Kampen zal binnenvaren.

Hoe ziet het programma er uit?

 • 9:00 - 10:00 uur Opwarmen publiek met de pietenband van Cake Music, presentatiepiet Hanneke en Micky en Minnie Mouse
 • 10:00 uur
  Aankomst pakjesboot met Sinterklaas en ruim 130 pieten
 • 10:15 uur
  Sinterklaas op podium
 • 10:25 uur 
  Sinterklaaslied en dans "Verdwenenstaf" met Cake Music, RK DOS en Vlechtjespiet
 • 10:30 uur 
  Sinterklaas op Amerigo door de Oudestraat en Geerstraat
 • 12:00 uur 
  Einde ochtend programma
 • 13:30 uur 
  Sint bezoekt ouders en kinderen uit partnersteden in foyer Stadsgehoorzaal
 • 14:00 uur 
  Opening Sinterklaashuis (Plantage Kampen)
 • 14:00 - 16:30 uur 
  Sinterklaas en zijn pieten samen met de pietenband van het AMDG door de binnenstad van Kampen. De sint zal deze middag ook het sinterklaashuis bezoeken op de Plantage.

Zaterdag 21 november zal er een pietenconcours worden georganiseerd door de Oudestraat, kinderen kunnen hier o.a. leren daklopen, pakjes in schoorsteen leren gooien, pepernoten raden, schoen vullen en een pietendans leren. Als alle doelen goed zijn afgestempeld krijgt ieder kind van vlechtjespiet hun eigen pietendiploma. Daarnaast krijgt de winnaar van het pepernoot raden een leuke sinterklaas DVD. Het pepernoot raden kan bij Home en Entertainment (HOE) aan de Oudestraat 117 Kampen.

Op de website www.sintinkampen.nl staan de nieuwe kleurplaten voor 2015, aankomende week zullen deze kleurplaten ook bij diverse winkels in de binnenstad van Kampen komen te liggen. Kinderen kunnen deze kleurplaten uiterlijk t/m 25 november inleveren bij Het Speelhuys Geerstraat 25 Kampen. De sint zal dan zaterdag 28 november de prijzen hiervoor uitreiken in Het Speelhuys rond 14:30 uur. De prijswinnaars krijgen van te voren telefonische bericht.

Ook staat in 2015 het sinterklaashuis weer open voor bezoekers, de sint zal iedere zaterdagmiddag het sinterklaashuis een bezoekje brengen en is tevens voor de scholen op woensdagmorgen 25 november aanwezig.

Naast deze activiteiten organiseert de sint ook een echte pietendisco op de bovenverdieping van Restaurant De Vier Jaargetijden aan de IJsselkade 59 Kampen. De pietendisco is op 5 december van 15:00 tot 17:30. Ook zal de sint deze middag de disco een bezoekje brengen.

Ouders en kinderen uit partnersteden bij intocht Sinterklaas Kampen

In navolging van een bezoek in 2013 bezoeken ouders en kinderen uit de partnersteden Soest en Meinerzhagen dit jaar Kampen tijdens de intocht van Sint Nicolaas op 14 november aanstaande.

Er worden drie bussen verwacht met totaal 140 ouders met kinderen. De gasten uit Duitsland hebben bijzondere belangstelling voor deze traditie die men in Duitsland niet kent. De werkgroep voor de partnersteden organiseert op die dag een bijeenkomst in de foyer van de Stadsgehoorzaal rond 13:30 uur waar Sint Nicolaas en zijn Pieten de gasten zal bezoeken. Vooral de meegereisde kinderen krijgen aandacht.

Kortom: er wordt van alles georganiseerd voor de Sint en alle kinderen! Niets missen? Kijk voor alle informatie op www.sintinkampen.nl.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media