En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Een gastvrije ontmoetingsplek in IJsselmuiden. De koffie staat klaar en een schaal vol met heerlijkheden lonkt. Gebakken door een Turkse familie als dank voor de gastvrijheid en een luisterend oor. Koffie Puur is er voor iedereen. Van jong tot oud als een warme deken. 

Wat een welkom. De nieuwe locatie van Koffie Puur, schuin boven het Kruidvat, in hartje IJsselmuiden nodigt uit. Marga van der Sluis is een van de vrijwilligers en schenkt Koffie vol liefde. De ideeën waren er al langer. De initiatiefnemers liepen vast in de gesprekken met vastgoedeigenaren en overige instanties. Het Leger des Heils stak een helpende hand toe.

“We raakten in gesprek met een makelaar die het initiatief omarmde en een ruimte beschikbaar wilde stellen tegen sterk gereduceerd tarief. Het eerste begin. Onlangs zijn we verhuisd naar deze locatie. Een geweldige plek.”

Sommige inwoners keken aanvankelijk wat sceptisch. Inmiddels stappen steeds meer gasten binnen. Voor een goed gesprek, een luisteren oor of wat gezelligheid. Marga: “Koffie Puur is er voor iedereen. Voor jong en oud. Ongeacht cultuur, achtergrond of afkomst. Dat is het mooie en maakt elke dag onverwacht en bijzonder.”


De link met het Leger des Heils op de achtergrond is van onschatbare waarde. “Veel mensen zien het Leger als een organisatie die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving, vertelt Aalt Fikse. “Dat klopt. Het is een deel van ons werk. Bovenal is het Leger des Heils er voor mensen. Voor iedereen, altijd en overal. We staan midden in de samenleving. Koffie Puur is een tastbaar voorbeeld. Een plek waar een ieder welkom is. Gerund door een geweldig team. William Booth, de oprichter van het Leger zei het ooit: ‘De beste mannen zijn de vrouwen’. Wat Koffie Puur betreft een waarheid buiten kijf. De dames zijn onmisbaar.”

Uit spontane en onverwachte contacten ontstaan de mooiste vriendschappen. “Laatst nog op een vrijdagmiddag”, vertelt Geke, een van de vrijwilligers. “Een mevrouw kwam koffie drinken. Haar vaste vrijdagse koffiecontact was verhuisd naar elders. Ze miste het gesprek en stapte binnen, na een rondje markt. Inmiddels komt ze wekelijks. We praten over alles. Over koetjes, over kalfjes en soms dieper. Het kan allemaal. Bij Koffie Puur moet niets en mag alles.”

“Op een dag stapte een man binnen”, vervolgt Marga. “Een bekende. Op zoek naar een luisterend oor. In tranen deed hij zijn verhaal. Hij had behoefte aan een schouder om op uit te huilen na een confronterend bericht uit het ziekenhuis.” Naast persoonlijke verhalen is er volop gelegenheid voor ontspanning en gezelligheid.

“We hebben zelfs vaste gasten. Een ontmoetingsplek. Mooi om te zien en er te zijn. Vanuit ons Geloof. We geloven allemaal maar gaan niet naar dezelfde Kerk. Binnen Koffie Puur vallen de verschillen weg en is iedereen gelijk. Spelen geloof en afkomst geen rol. Hier komen medelanders van alle gezindten en culturen. De koekjes, als dank gebakken door een Turkse familie uit Kampen, spreken voor zich. Hoe mooi is dat! De deur staat voor iedereen open.”

“Het Leger des Heils is een instrument”, vervolgt Aalt, “een deel van het Muziekkorps om datgene te bereiken wat je als individu misschien maar moeilijk lukt. Koffie Puur is een klinkende harmonie van totalen. Van de vastgoedeigenaar tot de vrijwilligers en bezoekers.” Naast koffie en voor wie wil iets anders hangt er kleding. Op de achtergrond is indien nodig een maatschappelijk werker betrokken. Som gaan de gesprekken diep. Heel diep.

Vrijwilligers

Nieuwe vrijwilligers wacht een gastvrij welkom. “Met meer vrijwilligers kunnen we vaker open. We willen niets liever. Vrijwilliger zijn is prachtig. Je krijgt er geweldig veel voor terug.” Wat een enthousiasme. Bij de laatste kop koffie wacht appeltaart. Gebakken door een van de vaste gasten. Elke vrijdag naar eigen recept als dank voor de gastvrijheid.

Koffie Puur is geopend op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Stap gerust binnen en voel je welkom. Wat een machtig initiatief!

Ben je enthousiast en wil je ook als vrijwilliger aan de slag binnen Koffie Puur? Ook dan ben je van harte welkom. Meer over Koffie Puur op de facebookpagina (www.facebook.com/KoffiePuur).

Foto: blijvanzinnen.nl

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media