En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
De medewerkers van de commissie Techniek/Logistiek verzetten achter de schermen bergen werk en zorgen ervoor dat de acts tijdens Kerst in Oud Kampen goed geoutilleerd en op tijd kunnen beginnen. Ze worden aangestuurd door Erik Sluiter, die al sinds 2009 betrokken is bij het niet meer weg te denken kerstevenement.

Decors bouwen: handen uit de mouwen
Toen zijn dochter in 2009 lid werd van theatergroep Ventura, die talrijke optredens verzorgt tijdens Kerst in Oud Kampen, duurde het maar even voordat de in Lelystad woonachtige Sluiter zich aansloot bij het grote leger van vrijwilligers. Hij maakt deel uit van de commissie die verantwoordelijk is voor onder meer de bouw van decors en theaterhokjes en die ervoor zorgt dat alle benodigde attributen tijdens voorstellingen tijdig en op de juiste locaties terechtkomen.

“In het beging dacht ik ‘waar ben ik aan begonnen.’ Maar nu zou ik het niet meer willen missen. We vormen een hechte ploeg en hebben veel plezier samen”, vertelt Sluiter. Elke zaterdagochtend en vaak ook op woensdagavond komen de techneuten bijeen in het hoofdkwartier aan de Noordweg. Daar zijn ze aan het zagen, timmeren, passen en meten. Het zijn momenteel hoogtijdagen, want over ruim een maand is het zover en gaat KiOK weer los.

“Wij moeten ervoor zorgen dat alles op tijd klaar is.” En zoals elk jaar zal dat ook nu wel weer lukken. De Lelystedeling prijst de saamhorigheid en eensgezindheid binnen de groep. “Je ziet dat veel mensen bereid zijn de handen uit de mouwen te steken; jong en oud. Iedereen heeft wel een bekende die wat wil doen. Als er laswerk is, schakelen we bijvoorbeeld vaak de hulp in van Joop Diender, voormalig uitbater van café De Unie. En als we na afloop de boel moeten opruimen, zijn we met een man of 75”, steekt Sluiter de loftrompet over de medewerkers.


Ronduit hectisch is het op de zaterdag als Kerst in Oud Kampen begint. “Dan moet om vier uur alles opgebouwd zijn. Dat zorgt nog wel eens voor stress, vooral als het hard waait en de regen met bakken uit de lucht komt”, vertelt Sluiter. Als het feest is afgelopen, zijn Sluiter en zijn mannen de eerste maanden in touw om alle schade te herstellen. “Veel decors gaan kapot tijdens het opruimen of door de harde wind. En ja, ook door moedwillig vandalisme. Daar hebben we tegenwoordig helaas ook mee te maken”, concludeert hij.

Noviteit: middeleeuwse kroeg tijdens KiOK
Een noviteit tijdens de komende editie van Kerst in Oud Kampen is een heuse middeleeuwse kroeg. Die zal verrijzen voor het schoolplein van de Buitenkerk aan de Oudestraat. Mede dankzij een schenking van 2.000 euro van de Rabobank konden de medewerkers van de commissie Techniek/Logistiek deze voorziening realiseren. Erik Sluiter van de commissie techniek/Logistiek is bijzonder in zijn nopjes met deze nieuwe attractie en noemt die een aanwinst voor Kerst in Oud Kampen. De kroeg heeft een oppervlakte van acht bij vier meter en wordt sfeervol ingericht. Uiteraard worden er – tegen betaling – ook hapjes en drankjes geserveerd en kunnen de bezoekers even uitblazen. Vrijwilligers van Ventura zullen de kroeg op 19 en 20 december runnen. De opbrengst komt ten goede aan het evenement Kerst in Oud Kampen, dat de revenuen goed kan gebruiken.

Keizerskwartier al jaren een attractie
Het Keizerskwartier is al sinds jaar en dag een van de grote trekpleisters tijdens Kerst in Oud Kampen. De bewoners van deze wijk, gelegen op de grens van de binnenstad en Brunnepe, verlenen spontaan hun medewerking aan het evenement en zorgen ervoor dat hun straat is gehuld in een nostalgische middeleeuwse sfeer. De bezoekers hebben dat ook massaal ontdekt en het is elk jaar weer een gezellige drukte op een van de mooiste locaties van het parkoers. Ook de komende editie zal het Keizerskwartier ongetwijfeld weer in positieve zin van zich doen spreken.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media