En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
De toch al sfeervolle binnenstad van Kampen verandert 19 en 20 december 2015 weer in een groot openluchttheater wanneer de 16e editie van Kerst in Oud Kampen van start gaat. Een tweedaags festival dat ieder jaar minimaal 90.000 bezoekers trekt die zich laten verrassen door de vele acts en optredens in de oude Hanzestad.

Van historische doorkijkjes naar een ver verleden tot aan persoonlijke ontmoetingen met depersonages uit Charles Dickens' kerstverhalen. En dat alles mogelijk gemaakt dankzij de hulp van vele Kamper sponsoren en vele honderden Kamper vrijwilligers.

De 16e editie van Kerst in Oud Kampen wordt gehouden op zaterdag 19 december en zondag 20 december 2015 van 16.00-21.00 uur. Hieronder een overzicht van het programma van dit jaar: 

Programma 2015

Achter het museum/Koeplein Ingang (toegang vrij)

Koeplein
De stoomcarrousel voor de allerkleinsten Catering van Ventura; in het klassieke prieel van Koeplein tot Marktgang o.a. fantasietheater Kaleidoscoop met Mamatrotski en de kerstengelen, De onvermoeibare jongleur, De verschrikkelijke Mendozis met hun enge fakiracts, De dansende Veronica en haar nostalgische Pipowagen

De prinsesjes in het speeldoosje. Talrijke kleine figuratieve acts w.o. Scrooge, de lelijke adoptiekinderen e.v.a. De Brusselse wafelkraam, De juwelenverkoper die zijn kopers verrast met zijn onaantrekkelijke achterkant Vincent, de Vermakelaar, laat iedereen stilstaan met z'n onbegrijpelijke act.

Vier Jaargetijden – Bastaard/IJsselkade
De visserij. Deze locatie mag absoluut niet gemist worden; de authentieke atmosfeer doet denken aan vervlogen dagen; veel artiesten w.o. de goochelende kwakzalver, Ketelbinken en Torenkoor.

Van Bastaard tot Van Heutszplein
De kerstmarkt. Eindelijk eens op de route: de gezellige ouderwetse markt met typische kerstspullen. Heeft u nog geen cadeautjes, dan is dit de plek om te slagen. Tevens ligt hier De Kamper Kogge die de bezoekers veel wil vertellen Einde kerstmarkt Hier begint het betaalde gedeelte Vanaf 12 jaar € 2,00 p.p. Onder de 12 jaar gratis toegang

Van Heutszplein
De nostalgische kermis met o.a. De steile wand, het reuzenrad en het vlooientheater Je mist veel als je niet even de kermis op gaat om die gezellige sfeer te proeven die er vroeger heerste.


Straatgedeelte Van Heutszplein
De sfeervol op hout gestookte broodoven; klassieke auto's, kleine figuratieve acts en ouderwetse kramen bepalen hier het straatbeeld. Maar hier komt ook De Ganzenparade; de act waar veel Kampenaren elk jaar naar vragen.

Van Heutszplein – Oudestraat/Buitenplein
De visboer, de honingkraam, de ouderwetse drukkerij en dito fotograaf; te veel om te zien. Stap even The Old Inn binnen en proef de sfeer van Engeland van 150 jaar geleden.

Het Keizerskwartier
Deze locatie behoeft geen toelichting; ouderwets romantisch door zijn sfeer, de lichtjes en zijn vele figuranten. Optredens door Vuur en Vlam en de The Alluring Ajettes en natuurlijk het eigen Keizerkwartet met de bekende christmassongs.

Oudestraat (Hagenpoort) tot Buitenplein
Tevens de 2e betaalde ingang (publiek dat al voor een polsbandje heeft betaald, uiteraard niet)
Een grote en bijzondere fototentoonstelling met bijzondere afbeeldingen van het oude Kampen.

Buitenplein
Eeuwige rust.... Bij het bergen van de IJsselkogge hebben de bergers een afschuwelijke ontdekking gedaan: de kogge is niet gezonken als waterbouwkundig bouwwerk, maar vanwege muiterij. Vlakbij Kampen heeft de bemanning zich tegen de kapitein gekeerd. Onder mysterieuze omstandigheden kwam de kapitein om het leven, zijn lichaam werd overgebracht naar de vaste wal. De bemanning gunt de kapitein echter ook na zijn dood niet de eeuwige rust, en achtervolgt hem tot bij zijn tombe. Dit verhaal ondergaat u op het Buitenplein; de act die elke bezoeker van Kerst in oud Kampen gezien moet hebben. Onderga de mystieke sfeer en word bewust van die geweldige geschiedenis van de Kogge en haar bemanning Na de tocht over het plein komt u in de gewelven die leiden naar de tombe van de kapitein. Hier wordt de dreigende sfeer uit de gewelven realiteit; hier staat de tombe van de kapitein, met daarnaast De Dood als bewaker In de kerk – die op middeleeuwse wijze is verlicht – brengen diverse koren u in de juiste kerstsfeer. Na het uitgaan bij de kerk houdt Joyful Sound die sfeer voor u vast.

Buiten Hofstraat
Het straatje – dat weinig Kampenaren kennen – heeft ook dit jaar de eer hoog te houden als mooiste straatje van Kerst in oud Kampen. Ook dit jaar doet het dat met verve: Veel jonge acteurs van theaterschool Zwolle; de act in de gevangenis, 't Charles Dickens orkest, het jeugdorkest van Stedelijk en AMDG: allemaal maken zij deze locatie tot een onvergetelijk gebeuren

Buiten Nieuwstraat
Sinds vorig jaar wil deze straat niet achterblijven om van Kerst in oud Kampen een landelijk festival te maken. Alles halen zij uit de kast om blijvende indruk te maken. Acts als Weeshuis, Dwarsleggers en in de Soete Suickerbol zijn in deze jaren '30 straat slechts een paar namen uit de talrijke optredens.

Gasthuisstraat
Voor het eerst krijgt deze straat de titel theaterstraat. Levende standbeelden, figuratieve acts en kleine optredens maken hier duidelijk dat Kerst in oud Kampen één groot openluchttheaterfestival is. Torenstraat Omgetoverd in Parijse sferen. U vindt hier de Moulin Rouge, maar ook Antoine met zijn baquette evenals dat kleine Renaultje dat te klein blijkt te zijn voor een vakantie met z'n tweeën.

Botermarkt
De plek waar de jeugd van Ventura laat zien wat zij op de theaterschool leren; ondersteund door een sfeervolle catering.

Plantage
Dit plein is door de plaatselijke horecabedrijven sfeervol aangekleed en hier hebben de optredens plaats van de talentvolle jongeren van Ventura.

Voor het museum
Steltenact Frozen.

Vispoort: Uitgang

Kom dit fantastische festival bezoeken! Welkom in Kampen!

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media