En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Bart Chabot schreef het script van een muziektheaterstuk over het leven van Herman Brood. Hoe breng je Broods kleurrijke, overvolle leven op de planken?

Zestienhonderdtachtig boekbladzijden schreef Bart Chabot in totaal vol over zijn voormalige vriend en held Herman Brood. En eigenlijk was dat nog steeds te weinig om het overvolle leven van de in 2001 overleden rockzanger, schilder, womanizer, acteur, junkie, volksheld enzovoort adequaat in woorden te kunnen vatten. Kwam er op een dag een telefoontje van een theaterproducente binnen bij huize Chabot. Of hij eens met haar wilde afspreken.

Rock-’n-rollspirit
Het leek haar een mooi plan als hij, Brood-kenner bij uitstek, over Hermans doldrieste bestaan een musical ging schrijven. “Een mjoe-si-kul”, zegt Bart Chabot zo neutraal mogelijk in het chique Haagse hotel waar we hebben afgesproken. “Herman hield niet van musicals en ik, een enkele uitzondering daargelaten, ook niet.” Zijn in onberispelijk zwart gestoken bovenlijf schiet bij die woorden alle kanten op, om maar aan te geven: musical is fladderkunst, geen rock-‘n-roll.

Uit pure nieuwsgierigheid besloot hij toch eens te gaan praten. Producent Inge Bos liet er geen gras over groeien. Met een vierkoppige delegatie kwam ze bij de afspraak met Chabot opdraven, waaronder ook al de beoogd regisseur: acteur Victor Low. “Dan weet je dat het serieus is”, zegt Chabot. “Niet zomaar een ideetje.” Met de producente had hij meteen een klik, met Low ook. Wat hem in hun plannen aansprak? “Het zou mijn eerste toneelscript worden, Victors eerste regie. We zijn als een clubje dat net z’n zwemdiploma heeft gehaald en nu meteen aan de olympische finale van de honderd meter vrije slag moet beginnen. Hup, dat bad in - gaan! Dat is de ware rock-’nrollspirit.”


Nee, een ‘mjoe-si-kul’ is Chez Brood dus mooi niet geworden. Daar is Chabot meteen voor gaan liggen. Geen oude, verlopen Herman achter op het podium die hoofdschuddend de dadendrang van zijn jongere alter ego aanschouwt. Geen larmoyante zangkoortjes over Broods uiteindelijke zelfvernietiging. Brood, vond Chabot, verdiende beter. “Als muzikant en schilder was hij een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw.” Chabot wilde hem eren, maar dat voerde tegelijk de druk slechts verder op. Hoe een keuze te maken uit die enorme grabbelton van verhalen die Broods leven is.

Chabot begon zijn onderzoek bij Broods muziek, bij de albums Street, Shpritsz en Cha Cha van eind jaren zeventig, erkende hoogtepunten uit het werk van Herman en zijn Wild Romance. Maar wie o wie kent het album Ciao Monkey uit 2000, een jaar slechts verschenen voor Broods dodelijke sprong vanaf het Hilton? “Een eerlijke, indringende plaat die een heel andere kant van Hermans muzikale talent laat zien.” Zo kwam hij tot een setlist van tien, twaalf nummers. Met uiteraard klassiekers als Saturday Night, Rock ’n’ Roll Junkie en Broods postuum op single uitgebrachte versie van My Way. “Zijn enige nummer één-hit”, zegt Chabot. “Volgens mij een van mooiste uitvoeringen die ooit van die Sinatra-evergreen zijn gemaakt.” Maar ook onbekende nummers die Broods veelzijdigheid onderstrepen. “Ik wil dat de bezoekers straks ondersteboven het theater verlaten: wat een muzikant.”

Tot zover de muziek. Hoe die andere kanten van Brood te verbeelden: de junkie, de hoerenloper, de man die aan het eind van zijn leven een schaduw was van zijn vroegere ik? Dat beeld moet hoognodig worden genuanceerd, vindt Chabot. “In sommige documentaires werd Herman weggezet alsof hij continu met drie spuiten in zijn arm rondliep, een patiënt.” Natuurlijk, hij gebruikte. “Maar tot anderhalf jaar voor zijn dood merkte je daar weinig van. Hij praatte misschien langzaam, maar elke zin was gebeeldhouwd, raak.” Totdat Brood vlak voor een optreden in Cuijk een fatale cocktail nam. “Hij sloeg in de schouwburg alleen nog wartaal uit. Vanaf toen was het mis.”

Van successen tot sprong
Broods laatste vier levensjaren vormen de rode draad van Chabots stuk. De theatertournee die hij dan nog met Chabot en Jules Deelder maakt, zijn successen als schilder, zijn stukgelopen huwelijk en ja, ook de fatale sprong van het Hilton. Vier jaar slechts van de 54, en toch nog steeds 165 pagina’s script in de tiende en laatste editie. Veel te veel, geeft Chabot meteen toe. “Victor mag als regisseur zelf de scenes kiezen die hij belangrijk vindt en andere rucksichtslos schrappen. Ik heb in februari het stuk ingeleverd en me daarna nergens meer mee bemoeid.”

Nou ja, tegen een ding bemoeide hij zich wel nadrukkelijk aan: wie moest Herman spelen? Chabot zag negentien acteurs bij de casting hun uiterste best doen. Dan begin je al verkeerd, vindt hij. “Je kunt Herman niet spelen, je moet Herman zijn.” Bij een van de kandidaten keek hij al na vijf seconden triomfantelijk over zijn schouder naar Broods weduwe Xandra, naar regisseur Victor Low. “Stefan Rokebrand had precies het magische van Herman.”

Schumacher wordt Chabot
En toen diende zich nog een hobbel aan: want wie moest in het stuk Broods trouwste vriend en podiumcollega spelen? Ofwel: wie speelde Bart Chabot? Zelf kon hij het niet, zegt Bart Chabot. Hij is dichter en performancekunstenaar, geen acteur. Trouwens, sinds die verwijderde hersentumor heeft hij niet de energie om nog dagen achtereen vele uren op een podium te staan. Maar wacht, was daar niet Owen Schumacher, die hem bij Koefnoen met zijn drukke motoriek en Haagse accent zo treffend neerzette? Alsof de duvel ermee speelde, zat diezelfde Owen bij een theaterpremière ineens naast hem. “Hartstikke aardige vent.” Schumacher wilde het graag. “En ik ook”, zegt Chabot. “Mits Owen mij niet op z’n Koefnoens als een typetje zou gaan spelen.”

Chez Brood
De voorstelling Chez Brood speelt vrijdag 29 januari in de Stadsgehoorzaal Kampen. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Stadsgehoorzaal of via www.stadsgehoorzaalkampen.nl.

Door: Martin Hendriksma

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media