Ga naar bezorgeninkampen.nl

Thuis genieten? Bestel via bezorgeninkampen.nl!

Ga naar bezorgeninkampen.nl

In deze bijzondere tijd moeten we elkaar een beetje extra helpen. Vanwege het coronavirus zijn veel mensen aan huis gebonden en restaurants zijn gesloten. Ondernemers uit Kampen hebben daarom de handen ineen geslagen met een creatieve oplossing: www.bezorgeninkampen.nl. In de woorden van binnenstadsmanager Leo Hoksbergen: “Heb je thuis iets nodig uit de winkel of zin in lekker eten? De binnenstad van Kampen komt naar je toe! Winkels en restaurants bezorgen bij jou thuis. Om mensen die thuis zitten te helpen, om voorraden niet te hoeven weggooien en om de inkomstenverliezen van ondernemers te verkleinen.”
Hoe het werkt De stichting Kampen Partners heeft met de binnenstadsondernemers een website gemaakt om iedereen een actueel overzicht te bieden. Hoksbergen nodigt alle inwoners van de gemeente Kampen uit om hiervan gebruik te maken: “Kies uit winkels of horeca en bekijk welke ondernemer aanbiedt om de producten, eten of drinken bij je thuis te bezorgen. Via de website, telefonisch of via mail kun je bestellen bij de ondernemers. Er komen dagelijks nieuwe aanbieders bij!”
Cadeaubonnen en boodschappenboxen Citymarketeer Roeland Tameling vult aan: “Door het Corona-virus zakt de omzet van winkeliers en horecaondernemers natuurlijk als een baksteen, de winkelstraat is leeg en de winkels zelf ook. Hiermee geven we in Nederland goed gehoor aan het advies om binnen te blijven. Gezellig winkelen of uit eten gaan is nu even niet aan de orde. Daarom vragen we alle mensen ook een of meer cadeaubonnen te bestellen bij de ondernemers zelf of bij Kampen Partners. Het eerste is het beste, want dan hebben de ondernemers direct cash en dat hebben ze hard nodig. Voor het tweede kun je terecht op www.kampenkado.nl.” Tameling wijst daarnaast op een andere sympathieke actie: 'Support your locals IJsseldelta'. Consumenten kunnen via www.supportlocals-ijsseldelta.nl online een boodschappenpakket bestellen met allerlei producten uit Kampen en omgeving.

Creatieve initiatieven Via diverse sociale media kanalen houdt Kampen Partners iedereen op de hoogte van nieuwe initiatieven. Kijk op www.facebook.com/hanzestadkampen, daar komen de leukste initiatieven altijd voorbij! 
Lees verder!

Geniet van een heerlijke proeverij!

Bokbierdag Kampen

Het najaar staat voor de deur, hoog tijd om te gaan genieten van mooie najaarsbieren. Traditiegetrouw organiseren wij de tweede zaterdag van oktober Bokbierdag Kampen inclusief de Bokbiertocht door de historische binnenstad van Kampen. Vanwege de RIVM-richtlijnen heeft de organisatie van de Bokbierdag besloten om de dag op een andere wijze in te vullen zodat er geheel Coronaproof en veilig genoten kan worden van heerlijke najaarsbieren. Wat is er anders ten op zichte van andere edities? Allereerst komt de Bokbiertocht door de binnenstad van Kampen te vervallen. In plaats daarvan hebben we in De Leuke Hanzestad een fantastische locatie gevonden waar we met 75 bierliefhebbers kunnen genieten van heerlijke bieren. Coronaproof De Bokbierdag is geheel Coronaproof. Voor alle gasten is een zitplaats gereserveerd en wordt er voldoende rekening gehouden met afstand tot andere gasten. In plaats van café naar café te lopen ontvang je een strippenkaart waarbij je zelf een 'wandeling' maakt langs de verschillende bokbieren. Locatie De Leuke Hanzestad is een fantastische locatie die voor de Bokbierdag Kampen wordt omgebouwd tot een sfeervol binnenterras in festivalsfeer. Loungezitjes, bartafels, sfeerverlichting en livemuziek zorgen ervoor dat de Bokbierdag dit jaar een relaxte dag is waarbij genoten kan worden van verschillende bieren en happen. Tijdblokken De Bokbierdag bestaat uit twee dagen, met gezamenlijk drie tijdsblokken. Je koopt een ticket voor één tijdsblok. Op vrijdag 16 oktober is er een tijdsblok van 18.00 tot 21.30 uur. Op zaterdag 17 oktober zijn er twee tijdsblokken: van 15.00 tot 18.00 uur en van 18.30 uur tot 22.30 uur. Voor de zondag is er een ticket te boeken van 15.00 - 19.00 uur.  Tickets Tickets voor de Bokbierdag zijn te verkrijgen via de ticketshop in het menu. Een deelnameticket kost €12,50 per persoon. Je koopt een ticket voor één van de drie tijdsblokken. Je krijgt voor het deelnamebedrag een strippenkaart voor vijf proefglazen bokbier. Je kunt zelf een keuze maken welke bokbieren je wilt proeven. Bokbier en spijs Dit jaar is de Bokbierdag eerder een festival dan een proeverij. Naast de bokbieren kun je genieten van lekkere gerecht uit één van de foodtrucks. Op het menu staan heerlijke burgers en malse spareribs. Wil je delen? Bestel dan een goed gevulde hapjesplak, nacho's of een portie warme snacks.Kijk voor meer informatie en het boeken van tickets op: www.bokbierdagkampen.nl. ...
Lees verder!

En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Stel je voor: een klein voetbalveld aan vloerbedekking, twee voetbalvelden gipsplaten, van Kampen naar Apeldoorn aan elektriciteits- en datakabels. Dit zit allemaal in de Stadskazerne.

De klus is bijna geklaard voor aannemer Mateboer Bouw BV: de Stadskazerne is klaar. De nieuwe ‘bewoners’ kunnen beginnen met verhuizen. “Een geweldige klus”, zegt projectleider Gerard Harderwijk over de restauratie. Het is de grootste renovatie sinds de bouw van de kazerne in de jaren 1851-1853. Dit levert een indrukwekkende lijst met getallen op, bovenop de vele uren die de timmermannen, metselaars, installateurs, elektromonteurs, wandenzetters, schilders en anderen in de ‘Van Heutsz’ hebben doorgebracht.

De meeste tijd kostte het om 229 heipalen van 11 meter in de kazerne aan te brengen en de staalconstructie te plaatsen. Heel spannend werd het toen de 88 boorpalen, met een lengte van 13 meter, de grond in moesten voor de nieuwbouw aan de Buiten Nieuwstraat: het was maar de vraag of de boorwagen op de plek kon komen. Er is veel bewaard gebleven, vooral in de constructie van het gebouw: de buitenmuren, houten balken, de kapconstructie, de monumentale trappen en het tegelwerk. Maar er is ook veel verdwenen. Zo zitten de muurschilderingen op de begane grond, waar nu de bibliotheek komt, verstopt achter voorzetwanden. De kazerne ging van energielabel G naar B met onder meer vloer-, gevel- en dakisolatie, led-verlichting, HR-ketels en een speciaal ventilatiesysteem.

Het geheim van het Van Heutsz-koffertje

“Wij zijn op zoek naar de vroegere eigenaar van dit koffertje: H. de Vries, B101 AMA. Kamer 79, Gen. J. B. v. Heutszkazerne Kampen. Als je weet waar kamer 79 was, dan zouden we ook graag wat van je horen.” Met die oproep op Facebook begon in februari een boeiende zoektocht.

Teyo Peperkamp uit Zwolle deed de aftrap van deze queeste. De oud-kunstacademiestudent werkt bij nu bij Stichting Kringloop Zwolle. Bij het afsluiten van het gebouw viel zijn blik op een afvalbak. Bovenin lag een klein bruin leren koffertje van 20 x 10 x 5 centimeter. “Wie gooit dat nou weg?”, dacht hij. “Zo’n leuk ding.”

Droom: het koffertje thuisbrengen

Nieuwsgierig naar de inhoud, trok hij de klep open. Hij was met stomheid geslagen; de rillingen liepen hem over de rug. “Totaal onverwacht bracht een wonderbaarlijk toeval mij een souvenir uit het gebouw waaraan ik zoveel goede herinneringen heb”, mijmert Teyo. Sindsdien heeft hij een droom: hij wil de tas terugbrengen naar de plek waar destijds kamer 79 was.

Maar liefst 7.639 mensen zagen het bericht op Facebook, dat 72 keer werd gedeeld. Er kwamen reacties. Zoals van IJssellinie Kampen, die meldde dat 101 Artillerie Meetafdeling (AMA) in de Van Heutsz zat. Kampenaar André Bos zat in de jaren vijftig bij deze afdeling. Hij denkt dat H. de Vries administrateur van de compagnie was en getrouwd was met de dochter van Wensink, die toen in de Boven Nieuwstraat, hoek Sint Jacobstraat, woonde.

Artilleriemuseum ‘t Harde speurt mee

Bos wees bovendien op het Nederlands Artillerie Museum in ‘t Harde, de plaats waar de 101 AMA destijds naartoe verhuisde. Hier vervolgde Dick van Zuidam, majoor artillerie buiten dienst, de zoektocht. “Het lijkt me een militair tasje, waarin een instrument, zoals een barometer, werd opgeborgen”, meldde hij. Over De Vries en de kamerindeling kon hij niks vinden.

Toch stopt de queeste niet in ‘t Harde. Van Zuidam verwees naar de archieven van de Dienstkring der Genie in Den Haag en gaf de naam van een oud-collega, die jarenlang in Kampen woonde. Wordt dus vervolgd.

Weet u iets over H. de Vries, het gebruik van zo’n koffertje, of kamer 79? Wij horen het graag: info@destadskazerne.nl


Timmerman koestert vondst ‘Van Heutsz’

Werken in de ‘Van Heutsz’ blijft je altijd bij. De in Brunnepe geboren Wout van de Wetering (60) werkte in de jaren tachtig van de vorige eeuw als timmerman en metselaar in de kazerne.

Dit was tijdens een verbouwing van de benedenverdieping. Op een kast in zijn huiskamer prijkt nog steeds een herinnering: twee munten en een wit-blauw tegeltje.

Hij wordt nog steeds enthousiast als hij vertelt over dat ene moment. Hij moest in het noordelijke deel van de kazerne, waar nu woningcorporatie deltaWonen gevestigd is, in een nis een muur wegtikken. Hier zouden togen worden geplaatst. Opeens zag hij ze op de grond liggen, alsof het muntdrop of snoep was. “Serieus, dit dacht ik eerst: wat doen die snoepjes nou hier op de grond?”

Op de munten staan de jaartallen 1691 en 1696. Ze zijn geslagen in Deventer: Daventria. Verder staat er Concordia op.

Herinneringen aan de kazerne

Timmerman Dries Vinke (68) is al zeven jaar actief op de Koggewerf. Daarvoor was hij timmerman bij Van Werven. Hij kijkt met veel plezier terug op die 43 jaar: ook in de Van Heutszkazerne bracht hij vele uren door.

Hij was erbij toen collega Wout zijn vondst deed in de vroegere officiersmess. In de loop van de tijd is hij veel aan het werk geweest in de kazernes aan de Vloeddijk, de Koornmarkt en de Theologische Hogeschool. Maar de ‘Van Heutsz’ roept de meeste herinneringen op: de kunstenaars, de journalisten, de filmafdeling, de beeldhouwers in de exercitieloods. “Ooit heb ik mijn broertje daar nog exercitie zien lopen in een van de laatste lichtingen, de flowerpowertijd met lang haar.”

Zijn leukste herinnering is die aan de ‘bejaardensoos’. In de ruimte daarnaast waren dan kunstenaars aan het werk. Dries en zijn collega’s maakten een gat in een groot papier tussen beide ruimtes, zodat de bezoekers van de soos stiekem konden gluren bij de buren: hier waren modellen naakt aan het poseren. “Erg stout”, grijnst hij.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media