“Tussen droom en daad staan wetten in de weg - en praktische bezwaren”, schreef Willem Elsschot. Sommige mensen voegen echter de daad bij het woord, zoals Bart Gijsbertsen (39) van partyschip de Havana: hij gooide het roer in zijn leven radicaal om.
Vrijheid op de Havana
Het was 2013. Bart werkte in de consultancy, toen de economische crisis toesloeg. Hij had al in de scheepvaart gewerkt. “Na heel veel keukentafelgesprekken” besloot hij toen in het diepe te springen. “Een schip is een leuk, tastbaar product”, vindt hij. “Bovendien zien we in de samenleving een tendens naar het kleinschalige, het persoonlijke.”
Dit is de sfeer van de Havana: maximaal twaalf passagiers beleven een avontuur op de IJssel, het Kattegat of het Ganzendiep met familieleden, vrienden of collega’s. Alles kan: wat eten en drinken, proeverijen, een BBQ- of tapasarrangement van Eetwinkel De Windt, een sigarenarrangement van De Olifant, sweet high tea van Zoetelief, classic high tea van d’Olde Vismarck of een lekkere lunchvaart met sangria of een sapje van de Stadsherberg.
Bart is een zoon van dominee Gijsbertsen. Hij woonde in ‘s Gravendeel, Zoetermeer, Arnhem en in Zweden voor hij in 2006 naar Kampen kwam. Hij begon met mbo dierenverzorging, deed hbo bosbouw en specialiseerde zich in consulting (bedrijfsadvies). Zijn liefde voor de natuur bleef: “Als ik met mensen richting het Kattegat vaar, dan verbazen ze zich over hoe mooi dat gebied is. Er zijn bevers, reeën, vossen. Het is altijd mooi op het water”, aldus de ambassadeur van Nationaal Landschap IJsseldelta.
Vrijheid op de Havana
Het was 2013. Bart werkte in de consultancy, toen de economische crisis toesloeg. Hij had al in de scheepvaart gewerkt. “Na heel veel keukentafelgesprekken” besloot hij toen in het diepe te springen. “Een schip is een leuk, tastbaar product”, vindt hij. “Bovendien zien we in de samenleving een tendens naar het kleinschalige, het persoonlijke.”
Dit is de sfeer van de Havana: maximaal twaalf passagiers beleven een avontuur op de IJssel, het Kattegat of het Ganzendiep met familieleden, vrienden of collega’s. Alles kan: wat eten en drinken, proeverijen, een BBQ- of tapasarrangement van Eetwinkel De Windt, een sigarenarrangement van De Olifant, sweet high tea van Zoetelief, classic high tea van d’Olde Vismarck of een lekkere lunchvaart met sangria of een sapje van de Stadsherberg.
Bart is een zoon van dominee Gijsbertsen. Hij woonde in ‘s Gravendeel, Zoetermeer, Arnhem en in Zweden voor hij in 2006 naar Kampen kwam. Hij begon met mbo dierenverzorging, deed hbo bosbouw en specialiseerde zich in consulting (bedrijfsadvies). Zijn liefde voor de natuur bleef: “Als ik met mensen richting het Kattegat vaar, dan verbazen ze zich over hoe mooi dat gebied is. Er zijn bevers, reeën, vossen. Het is altijd mooi op het water”, aldus de ambassadeur van Nationaal Landschap IJsseldelta.
De Havana is een barkas uit 1968. Hij heeft het schip samen met een vriend opgehaald uit Wilhelmshaven. Het was koud en er lag ijs. Zonder vaarervaring door zes sluizen en 23 zwenkbruggen van het Eems-Jadekanaal. “Dat was wel even een avontuur, ja”, lacht Bart. “Maar ik zeg zelden nee tegen een avontuur. Het leven is dan zoveel interessanter.” Omdat hij die zomer al in de vaart wilde, smeerde hij lukraak wat potten gele en blauwe verf op het schip dat Grosse Freiheit1 heette. Hij doopte hem de Havana. “Vanwege Kampen als sigarenstad. En omdat Cuba een plek is die veel oproept: relaxed, kleurrijk, avontuurlijk.” Het was een leerschool: varen zonder boegschroef of stuurautomaat, geen technische snufjes. En het onderhoud. “Er zitten gruwelijk veel arbeidsuren in.” Maar hij geniet van de vrijheid, van hemzelf en van zijn gasten.
Beeld: Anton Sollie
Tekst: Hilda Helmhout
Beeld: Anton Sollie
Tekst: Hilda Helmhout