Ga naar bezorgeninkampen.nl

Thuis genieten? Bestel via bezorgeninkampen.nl!

Ga naar bezorgeninkampen.nl

In deze bijzondere tijd moeten we elkaar een beetje extra helpen. Vanwege het coronavirus zijn veel mensen aan huis gebonden en restaurants zijn gesloten. Ondernemers uit Kampen hebben daarom de handen ineen geslagen met een creatieve oplossing: www.bezorgeninkampen.nl. In de woorden van binnenstadsmanager Leo Hoksbergen: “Heb je thuis iets nodig uit de winkel of zin in lekker eten? De binnenstad van Kampen komt naar je toe! Winkels en restaurants bezorgen bij jou thuis. Om mensen die thuis zitten te helpen, om voorraden niet te hoeven weggooien en om de inkomstenverliezen van ondernemers te verkleinen.”
Hoe het werkt De stichting Kampen Partners heeft met de binnenstadsondernemers een website gemaakt om iedereen een actueel overzicht te bieden. Hoksbergen nodigt alle inwoners van de gemeente Kampen uit om hiervan gebruik te maken: “Kies uit winkels of horeca en bekijk welke ondernemer aanbiedt om de producten, eten of drinken bij je thuis te bezorgen. Via de website, telefonisch of via mail kun je bestellen bij de ondernemers. Er komen dagelijks nieuwe aanbieders bij!”
Cadeaubonnen en boodschappenboxen Citymarketeer Roeland Tameling vult aan: “Door het Corona-virus zakt de omzet van winkeliers en horecaondernemers natuurlijk als een baksteen, de winkelstraat is leeg en de winkels zelf ook. Hiermee geven we in Nederland goed gehoor aan het advies om binnen te blijven. Gezellig winkelen of uit eten gaan is nu even niet aan de orde. Daarom vragen we alle mensen ook een of meer cadeaubonnen te bestellen bij de ondernemers zelf of bij Kampen Partners. Het eerste is het beste, want dan hebben de ondernemers direct cash en dat hebben ze hard nodig. Voor het tweede kun je terecht op www.kampenkado.nl.” Tameling wijst daarnaast op een andere sympathieke actie: 'Support your locals IJsseldelta'. Consumenten kunnen via www.supportlocals-ijsseldelta.nl online een boodschappenpakket bestellen met allerlei producten uit Kampen en omgeving.

Creatieve initiatieven Via diverse sociale media kanalen houdt Kampen Partners iedereen op de hoogte van nieuwe initiatieven. Kijk op www.facebook.com/hanzestadkampen, daar komen de leukste initiatieven altijd voorbij! 
Lees verder!

En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Zaterdag 25 juni opent de Burgwalkerk de deuren voor de jaarlijkse Scratch. Koorzangers uit het hele land repeteren er samen en brengen ‘s avonds een feestelijke uitvoering, begeleid door een groots orkest. Deze week Willem over de Vloer bij dirigent Aart Mateboer: “Hou je van zingen, zing dan mee!”

Iedereen kan meedoen
Het is inmiddels een traditie; de Scratch Kampen. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij geschoolde en niet geschoolde zangers en zangeressen, samen met een professioneel orkest, een dag lang de mooiste klassieke stukken instuderen.

“Het concert wacht ‘s avonds”, vertelt Aart Mateboer. De kleine woonkamer van de sympathieke Kamper musicus is het decor van de open repetities voorafgaand aan het evenement. Wie mee wil zingen, is van harte welkom. De repetities zijn vrijblijvend. “Het is goed je vooraf in de stukken te verdiepen, maar het is niet verplicht. De kracht van de Scratch is de spontaniteit, het samen zingen en studeren met het concert als hoogtepunt. Optreden met een groot orkest is een feest.” Mateboer kan het weten, als Oratoriumzanger en vaste waarde in het Groot Omroepkoor. “Het doet iets met je. Elke keer weer. Ook als docent en dirigent ervaar ik dat muziek mensen raakt. Muziek is emotie.”

“Zaterdag 25 juni wordt een bijzondere dag. Een dag waar ik ieder jaar opnieuw naar uitkijk. De Scratch Kampen trekt niet alleen mensen uit de regio. Deelnemers komen uit het hele land. De oudste is 86 jaar, de jongste 12. Lonneke heet ze. Samen met haar moeder schoof ze aan tijdens een van de vrijblijvende huisrepetities, hier in de woonkamer. Ze luisterde en zong mee. Hetzelfde geldt voor vijftien leerlingen van het Ichthus College. Ook zij zingen mee in het koor. Dat is het mooie aan de Scratch. Iedereen kan meedoen, ongeacht opleiding of ervaring. Noten kunnen lezen is handig, maar niet noodzakelijk. Tijdens de Scratch telt het plezier. Het plezier van samen zingen met het concert als klinkend slot.”


Geïnspireerd door Jezus’ laatste woorden
“Het wordt een mooie avond”, vervolgt Aart. Een drietal solisten treedt samen met het koor voor het voetlicht: Sopraan Elske te Lindert, alt Emma Brown en de Noorse bas Lars Terray. Daarnaast zing ik enkele stukken, naast het dirigeren. Als ik zing, nemen twee koorleden, Angeliki Ploka en Danny Nooteboom, het stokje over. Ook dat kan. De Scratch is met recht samen musiceren.”

Op het tot de verbeelding sprekende programma staan vier composities. “We brengen de ‘De Missa Criolla’ van Ramirez, ‘Gloria’ van Antonio Vivaldi, het Requiem van Mozart en de proloog samen met het 4e, 5e, 6e en 7e deel uit de 7 Kruiswoorden van César Franck. Muzikale uitersten, maar voor een ieder goed te zingen.” De zeven kruiswoorden zijn een inspiratiebron voor velen. “Niet alleen Cesar Franck, maar ook Joseph Haydn en tal van kunstenaars werden geïnspireerd door Jezus’ laatste woorden aan het kruis. Franck componeerde prachtige harmonieën voor koor en orkest. Luister...” Aart gaat me voor naar de piano in de voorkamer en zingt zichtbaar bevlogen het zevende woord. Ik hoor de overgave: ‘Vader, in uw handen leg ik mijn geest’.

“Veel composities kennen een Christelijke oorsprong. Voor mij is de betekenis dieper dan voor wie niet gelooft. Het geloof is echter geen voorwaarde om te zingen. Muziek is voor iedereen, ongeacht achtergrond. Het is goed de oorsprong van een werk te kennen, om te weten wat de componist bedoelt en waarom hij het zo geschreven heeft. Het maakt de beleving intenser. Je kruipt als het ware in het stuk. Gaandeweg wordt het een deel van jezelf.” De passie klinkt in ieder woord. Aart Mateboer kijkt evenals de koorleden reikhalzend uit naar de Scratch 2016. Komende vrijdag en de vrijdag voorafgaand aan het evenement opent Mateboer gastvrij zijn deuren aan de Noordtzijstraat 34 in Kampen voor de ‘open repetities’. In de kleine woonkamer is ruimte voor een ieder. Luidkeels zingen mag, ook de buurvrouw zingt mee.

Zaterdag 25 juni is de Scratch. “Een ieder die van zingen houdt is welkom. Als zanger of zangeres of ‘s avonds als toeschouwer tijdens het afsluitende concert in de Burgwalkerk (aanvang 19.30 uur). De kroon op de dag: een onvergetelijke ervaring. Meer informatie over Scratch, deelname en het concert op de website www.scratchkampen.nl.

Door: Willem Gunneman

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media