En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Wat vertelt ons dit gebouw over Kampen en haar bewoners? Waarom werd dit grootste rijksmonument van Kampen eigenlijk gebouwd? En hoe verliep die bijna rampzalige nacht in februari 1982 toen de kazerne bijna in vlammen op ging? Deze en andere vragen komen aan bod in de lezing ‘Op overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’’ van Herman Broers op dinsdag 1 november om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de Van Mulkenzaal in de Stadskazerne. De lezing is vrij toegankelijk en na afloop is er ruim gelegenheid de expositie te bezichtigen en de bundel aan te schaffen.

Auteur/biograaf Herman Broers, schrijver van de bundel De Stadskazerne, overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ vertelt in zijn lezing over het bijzondere geschiedenisproject dat hij uitvoerde in opdracht van De Stadskazerne en onder auspiciën van het Stadsarchief, met als doel de twee eeuwen geschiedenis van het gebouw vast te leggen en te ontsluiten. En elementen eruit toe te passen voor het profiel van De Stadskazerne in de toekomst.

Stadskazerne
‘Deze kazerne loopt over van de boeiende verhalen. Het is zonde als je daar niets mee zou doen’, aldus Broers. De Bibliotheek Kampen en het Stadsarchief Kampen omarmden samen met woningcorporatie deltaWonen al in 2013 zijn idee om bij de opening van de Van Heutszkazerne in haar nieuwe gedaante een boek over de geschiedenis te presenteren. Vervolgens werd ‘De Stadskazerne’, de door Broers beoogde titel voor de geschiedenisbundel, in een prijsvraag gekozen als naam voor de gezamenlijkheid. De titel bleef en de bundel werd uitgebreid met een expositie. Vervolgens bleek tijdens de restauratie dat van zichtbare sporen uit het verleden weinig zou overblijven. Toen werd besloten alles op foto vast te leggen en publieksruimtes in de kazerne in naam te verbinden aan dat verleden. ‘Zo vormt de kleurrijke geschiedenis van de kazerne en haar gebruikers samen de basis voor ons profiel in de toekomst’, aldus Margreet Vink-Bos namens het bestuur van De Stadskazerne.

Boekproject
Auteur/biograaf Herman Broers (Dokter Kolff, Blauw Haar) studeerde ooit journalistiek in de Van Heutszkazerne. Gefascineerd door haar geschiedenis ging hij tijdens de renovatie aan de hand van verhalen, foto’s, documenten en achtergebleven sporen in het gebouw ‘op overleveringstocht’. Op zoek naar de ziel van de kazerne laat Broers in De Stadskazerne, een overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ het gebouw spreken.

Met dank aan
De bundel De Stadskazerne, overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ is mede mogelijk gemaakt door De Bibliotheek Kampen, Stadsarchief Kampen en woningcorporatie deltaWonen.

De lezing wordt georganiseerd door De Stadskazerne i.s.m. AERIE Auteurs Uitgevers.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media