En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Tijdens de Hanzedagen waan je je in het stadspark in de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, narren en schildknapen. Joeri Pool maakt onderdeel uit van de Ridders van de IJssel die dit middeleeuwse evenement organiseren en stroomt over van enthousiasme: “Om precies te zijn gaan we tijdens het evenement terug naar het jaar 1427, vlak voor de bloedstollende slag om de stadspoorten van Kampen.


Joeri Pool vertelt: "Ik heb deze slag uitgebreid onderzocht en er een stuk over geschreven, zodat we de slag zo waarheidsgetrouw kunnen opvoeren tijdens de Hanzedagen. In voorbereiding op deze slag slaan we een groot kampement op bij de Cellebroederspoort waar tal van riddergezelschappen drie tot vier dagen lang op middeleeuwse wijze leven. Als bezoeker word je ondergedompeld in de bedrijvigheid van de middeleeuwen. Ridders maken zich in het kampement op voor de strijd, koks bereiden een stevig maal, de maliënsmit repareert de maliënkolders en de leer- en houtbewerkers werken zich in het zweet. Tot het grote moment daar is...”

Een bloedige strijd
In 1427 houdt het Hertogdom Gelre een grote rooftocht in de ommelanden van Kampen en steekt daarbij boerderijen in brand. De rookpluimen zijn tot ver in de stad te zien en waarschuwen de inwoners. De Kamper militie verzamelt zich vervolgens om een uitval te doen tegen Gelre, versterkt door manschappen van Brunnepe en Hagen. Er vindt een heftige strijd plaats bij de Stadspoorten van Kampen. Kampen komt als held uit de strijd, maar de schrik zit er goed in. Mede daarom besluit Kampen om zich veertien jaar later aan te sluiten bij het Hanzeverbond, zodat ze rugdekking krijgen bij nog een aanval.

Joeri: ”Het wordt een spectaculaire veldslag gebaseerd op waargebeurde feiten uit 1427. Samen met een groot aantal ridders, boogschutters, kanonniers en voetvolk uit heel Europa spelen we deze slag na. Vanaf de torens van de Cellebroederspoort (waar voor de gelegenheid speciaal weer deuren in komen te hangen) schieten boogschieters hun pijlen af. Mannen uit Hagen en Brunnepe komen samen met de ruiterij de linies versterken. Gelre probeert met man en macht de poort in te nemen en heeft daarbij de beschikking over kanonnen, een stormram en andere middeleeuwse belegeringstactieken. We gaan vol in de strijd en trakteren bezoekers op een woest gevecht waar het recht van de sterkste geldt.”

Bezoekers bekijken de veldslag vanaf tribunes die aan de zijkant zijn geplaatst. De veldslag vindt plaats op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zondagmiddag. Bezoekers zijn de hele dag welkom in het kampement waar van alles te beleven is! 

Foto: Hannah Kipje

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media