En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
Wat merken we vandaag de dag van het Hanzeverbond, leeft het nog? Hoe dreven zakenlieden handel tijdens de Hanze? Waar ging het Hanzeverbond uiteindelijk aan ten onder? De Vereniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) organiseert op 19 mei een interessant symposium waar onder andere de laatste ontdekkingen rondom de Hanze worden gedeeld.

“De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Hanze en dat heeft onze kennis over het reilen en zeilen van dit handelsverband zo verhelderd, dat we ons beeld van de Hanze bijstellen”, vertelt Jos Mooijweer (Historisch Centrum Overijssel). “Te lang was de belangstelling gericht op de organisatie met teveel nadruk op lidmaatschap en vergaderingen in Lübeck. Dat heeft ons begrip van hoe het handelsverbond in de praktijk werkte nogal in de weg gezeten. Handel werd bijvoorbeeld gedreven op basis van familiebanden en persoonlijke contacten. Het eigen stedelijk belang ging steeds vóór een gezamenlijk Hanzebelang. Dáár zou je je aandacht op moeten richten om te snappen hoe de Hanze werkte. We zijn heel enthousiast over deze nieuwe bevindingen en delen die graag met het publiek.”

Jaarbundel 2017
Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van de uitgave van de jaarbundel van de VORG (reeks Overijsselse Historische bijdragen), die dit jaar als thema de ‘Hanze’ heeft. De bundel omvat artikelen geschreven door verschillende historici. Zo schrijft Frank Inklaar over onze omgang met het historische fenomeen van de Hanze in de huidige tijd, gaan Hanno Brand en Bert Looper in op de rol van de IJsselsteden binnen de Hanze en legt Jerem van Duijl vervolgens uit waarom de Hanze het uiteindelijk verloor van de nieuwe manier van handel drijven zoals de Hollanders met veel succes deden. Uiteraard is er in de bundel ook een artikel opgenomen over het gevonden Koggeschip in de IJssel, geschreven door Karel Vlierman en Wouter Waldus.

Symposium
“Ik ben erg enthousiast over de nieuwe bundel en de kwaliteit van de artikelen. Het idee van een symposium ontstond daarna ook snel. We vinden het interessant om met het publiek in gesprek te gaan over de Hanze en de laatste onderzoeksresultaten. Tijdens het symposium geven Hanno Brand, Bert Looper en Wouter Waldus lezingen. Zij nemen de gasten door hun boeiende manier van vertellen mee in de wereld van de Hanze. We hopen dat de lezingen uitnodigen tot discussie”, aldus Pietrik Scheffer (VORG).

Nieuwsgierig?
Het symposium vindt plaats op vrijdag 19 mei om 13.15 uur in de Stadsgehoorzaal Kampen en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Na afloop vindt er een gezellige borrel plaats met een hapje en drankje. Kaarten kosten €12,50 per stuk (inclusief borrel) en zijn verkrijgbaar bij de Stadsgehoorzaal. Bovendien krijg je op vertoon van je entreekaartje korting op de aankoop van de jaarbundel.

Klik hier voor het reserveren van kaarten!

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media