En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!
In aanloop naar de Internationale Hanzedagen komen er heel wat bijzondere kunstschatten naar Kampen. Tijdens de Internationale Hanzedagen kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. In het museumkwartier zijn bijzondere exposities te zien die de historie van Hanzestad Kampen weergeven. Hieronder vind je een overzicht van alle tentoonstellingen en exposities die in musea en expositieruimtes gepresenteerd worden. Vaak zijn deze ruimtes op zich al de moeite waard om te bezichtigen. Denk aan de Koornmarktspoort, het Ikonenmuseum met unieke atrium, de historische Stadskazerne, de Schepenzaal in het Stedelijk Museum. Kom naar Kampen en geniet!

Kijk voor meer informatie op www.hanze2017.nl.

Stedelijk Museum Kampen
Rijks aan de IJssel'
Locatie Oudestraat 133

Met trots verwelkomt het Stedelijk Museum Kampen deze zomer topstukken uit de maritieme collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. De bijzondere expositie ‘Rijks aan de IJssel’ toont enkele hoogtepunten uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De expositie is te zien van 10 juni tot en met 8 oktober.

Openingstijden
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 11.00 tot 20.00 uur. Zondag 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Koornmarktspoort
Couzijn van Leeuwen
Voorstraat 1

De Koornmarktspoort wordt van 8 april t/m 25 juni 2017 getransformeerd tot het universum van kunstenaar Couzijn van Leeuwen. Couzijn is een meester in beelden van karton en keramiek. Speciaal voor de Hanzedagen maakt hij werken geïnspireerd door het Middeleeuwse Hanzeverbond. Zijn deelname aan de tentoonstelling Papierkunst in 2013 in de Koornmarktspoort was een groot succes! Nieuwsgierig? Check alvast zijn website www.couzijnvanleeuwen.nl.

Openingstijden
vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 11.00 tot 20.00 uur. Zondag 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Het Ikonenmuseum
De Heilige St. Nikolas
Buiten Nieuwstraat 2

Het Ikonenmuseum bereidt een tentoonstelling voor over de heilige Sint Nicolaas. Beter bekend als Sinterklaas, maar in de tijd van de Hanze was hij ook beschermheilige voor een behouden vaart.
De tentoonstelling staat garant voor prachtige ikonen en andere tot de verbeelding sprekende kunstwerken.

Youth Vocal Ensemble FORTUNA uit Letland zal op vrijdag 16 juni om 13 uur en op zaterdag 17 juni om 14.00 uur een optreden verzorgen in het Atrium van het museum.

Voor een bezoek aan het Ikonenmuseum wordt een toegangsprijs van € 7,00 betaald. U kunt een kortingsvoucher t.w.v. € 4,00 inleveren, deze worden uitgedeeld tijdens de Hanzedagen. Een Museumjaarkaart geeft gratis entree.

Openingstijden
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 11.00 tot 20.00 uur. Zondag 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Stadskazerne
Hanze-expositie
Oudestraat 216

In de prachtig gerenoveerde en sfeervolle Van Heutszkazerne tegenover de IJsselkade vind je van 20 mei tot en met 29 juli een bijzondere expositie over de Hanze en de stad Kampen. Kampen en de Hanze zijn ongeveer gelijktijdig ontstaan. Rond 1160, toen Kampen nog een veendorp was, gingen de eerste groepen Duitse kooplieden (hanzen) in georganiseerd verband op handelsvaart in het Oostzeegebied. De IJssel werd bevaarbaar, waardoor er een kortere route kwam vanuit Duitsland naar het Oost- en Noorzeegebied. Kampen groeide vooral door de handelsvaart uit tot één van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. Twee keer was Kampen opgenomen in de Hanze. Helaas verzandde de IJssel, kwam de economie in een neergang en werd de concurrentie van andere Hollandse steden te sterk. Hierdoor verloor Kampen haar aanzienlijke positie.

In de expositie zijn documenten, zoals privileges, vrachtbrieven en gezegelde oorkondes (charters), archeologische vondsten en afbeeldingen te bezichtigen uit de Hanze tijd. Op een multitouch-tafel zijn fragmenten uit het Digestum Vetus te zien. Dit rijk geïllustreerde Kamper stadsboek over de periode 1454 tot 1473 is één van de topstukken uit het Stadsarchief Kampen. De expositie is vertaald in het Engels en Duits.

Openingstijden
Maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17:30 uur
Dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 20.30 uur
Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur

SNS Historisch Centrum
Expositie 'Just Money'
Burgwal 43

Deze expositie in het SNS historisch Centrum geeft een totaaloverzicht van de Kamper munten die geslagen werden in de 16e en 17e eeuw in Kampen, maar ook van het Nederlandse geld daarna, inclusief de Euro. Ook kun je zien waarmee er gehandeld werd in de Kogge-periode van 1200 tot 1400. Er is een replica van de kogge, die gemaakt is door Joop Koers van het Kampereiland (bekend van zijn miniatuurvoorstellingen) die prominent in de expositie staat. Leuk! Mensen kunnen ook hun eigen munten of complete verzamelingen meebrengen die door experts op waarde zullen worden gewaardeerd. Voor de jongeren (tot 12 jaar) hebben we een leuke attentie.

De expositie wordt op donderdag 15 juni om 16.00 uur geopend.

Openingstijden
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 10:00 tot 18:00 uur
Zondag 18 juni van 13:00 tot 17:00 uur

't Huys der Kunsten en de Smederij
Spelen met water en vuur
Voorstraat 20

In het Museumkwartier bevinden zich ’t Huys der Kunsten en de Smederij: het oudste huis van Kampen en de laatste werkende smederij. In ’t Huys worden foto’s van reflecties op het water geëxposeerd van de fotograaf Bouke Peterson. In de Smederij houdt smid Sven de Lang het vuur brandend. En wat krijg je als je water en vuur samenbrengt? Inderdaad, stoom! Een echte, werkende, lichtgevende stoommachine verbindt het geheel met elkaar op vrijdag. Op alle dagen kunnen kinderen in de Yoga Studio mandala’s en portretten tekenen. Op de binnenplaats staat een ijscocar en kun je bellen blazen. Op zondag vindt er bovendien een bijzondere bijdrage plaats van dichteres Bep Schilder. Op ieder heel uur zal zij haar beroemde gedicht over Kampen voordragen, die speciaal voor deze gelegenheid in het Engels is vertaald.

Op vrijdag en zaterdag is ’t Huys der Kunsten & de Smederij geopend van 11:00 uur tot 20:00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur. ’t Huys is voorzien van toilet en is beperkt rolstoel toegankelijk.
’t Huys der Kunsten, Voorstraat 20 Yoga Studio, Voorstraat 20 de Smederij, Voorstraat 16.

Deltion College
Expositie Hanzekleding
Verschillende etalages in de Oudestraat

In verschillende etalages in de Oudestraat zijn poppen te bewonderen die zijn aangekleed door studenten van de opleiding Mode Maat van het Deltion College. De studenten hebben kleding ontworpen met als thema de verschillende Hanzesteden.

Vanaf 24 mei zijn er poppen te bewonderen bij van Dongen, Steps, DA, het Posthuus, de Kleine en College style en vanaf 7 juni ook bij C&A, Way point, de Sport inn en Best brands & second hand.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media