Het gebeurt niet vaak dat de Hanzedagen in deze regio georganiseerd worden. Het was dan ook heel bijzonder dat Landstede studenten op hun eigen vakgebied aan dit evenement konden bijdragen. Bijna tachtig studenten van de horeca-opleidingen runden een pop-up restaurant op de Nieuwe Markt. ‘Een zeer bijzondere praktijkervaring’, concludeert docent Gastheerschap Hans Jansen.
Landstede is altijd in voor samenwerking met het bedrijfsleven, om de studenten zoveel mogelijk praktijkervaring op te laten doen. Toen eigenaar en chef-kok Etienne van den Burg van Restaurant de Bottermarck in Kampen dan ook op het idee kwam om tijdens de Hanzedagen in Kampen een pop-up restaurant te doen verrijzen, waren de mensen van de horeca-opleidingen meteen enthousiast. ‘Het was heel bijzonder om op een leeg plein een prachtige restauranttent met een complete keuken inclusief ovens en fornuizen te zien verrijzen’, vertelt Hans. ‘We hebben alle eerstejaars horecastudenten koken en bediening ingeschakeld en enkele tweede- en derdejaars.’
Unieke praktijkervaring
Het verliep zoals alles in de horeca vaak verloopt: met onverwachte ontwikkelingen en verrassende wendingen. ‘In ons vak moet je flexibel zijn’, zegt Hans. ‘De eerste twee dagen hadden we ongeveer 200 tot 300 reserveringen per avond. Die hadden we de laatste twee dagen niet, dus dan zouden we het van de passanten moesten hebben. Daarom werd de koers gewijzigd. Door de sjieke uitstraling met driegangenmenu’s dachten de Hanzebezoekers waarschijnlijk dat je er alleen maar terecht kon als je gereserveerd had, of dat het alleen voor speciale gasten was. Daarom werd de drempel verlaagd. De langzaam gegaarde kalfssukade met gevulde paprika maakte plaats voor het broodje stoofvlees en aardbeien met slagroom, er kwamen biertafels, de bar werd verlengd en live muziekoptredens werden naar binnen in de tent verplaatst. Toen liep het storm.’ De studenten moesten even slikken. ‘Ze hadden de avond ervoor keurig ingedekt voor 300 personen en dat was de volgende dag allemaal weg.’ Hans lacht. ‘Maar dat is dus echt horeca: je moet heel flexibel kunnen inspelen op de omstandigheden en op de vraag. Een superleerervaring voor de studenten.’
Al met al was het een uniek en boeiend gebeuren. ‘We zijn allemaal moe, maar wel heel voldaan’, zegt Hans. ‘Het was groots, zoiets maak niet vaak mee.’ En dat klopt. De eerstvolgende Hanzedagen in Nederland worden in 2030 in Zwolle georganiseerd.