Aanstaande woensdag 2 mei helpt Arbopositief bij het oppoetsen van de Stuikelstenen in Kampen. Onder bezielende leiding van Joop van Dijk gaan ongeveer 30 personen op pad. Hierbij worden ze ondersteund door de Lionsclub Kampen.
Wil je ook helpen bij deze bijzondere activiteit? Meld je dan aan bij Arbopositief via theonieuwenhuizen@arbopositief.nl. Waarmee kan je helpen? Denk aan het verzorgen van de lunch, het maken van foto en filmmateriaal voor de vernieuwde website (wordt ontwikkeld door MacHelp via de Tohopesate beurs) of door te zorgen voor bredere promotie van deze voor Kampen eervolle, waardevolle en onomstreden actie. Wees welkom!
Wat zijn Struikelstenen eigenlijk?
Stuikelstenen, ook wel Stolpersteine genoemd, zijn gedenktekens op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.
Deze Stolpersteine (lett. ‘struikelstenen’) herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.
De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.
Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd alle door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project laat hij zich tegenwoordig door een bevriende kunstenaar ondersteunen. Incidenteel worden de stenen geplaatst door gemeentelijke stratenmakers. Dit is bijvoorbeeld het geval in Eindhoven, waar het om een zeer groot aantal stenen gaat. Het project Stolpersteine begon in 1996 met 31 Stolpersteine in Berlin-Kreuzberg. Eind 2015 had kunstenaar Demnig al 56.000 Stolpersteine geplaatst in meer dan duizend steden en dorpen in achttien landen.
De Stolpersteine route in Kampen
Wil je zelf de Stolpersteine van Kampen ontdekken? Dat kan! Er is een speciale route ontwikkeld die je zelf kunt bewandelen. Klik hier om de route te downloaden. Wil je meer weten over de struikelstenen in Kampen? Kijk dan op: www.stolpersteine-kampen.nl.