En later op de fiets of te voet!

Doe nu een digitaal rondje Kampereiland

Fiets of wandel een historisch rondje Kampereiland! Sinds 1363…. Welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk, kun je het roerige verleden van het Kampereiland ontdekken in een online rondleiding. ‘Sinds 1363…..’ is de titel van deze digitale presentatie van de Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland. Vandaag op 6 april, tijdens het online koffiemomentje van Kampen Partners, is Sinds1363…. door de Stadserven als gift aangeboden aan het Kampereiland.  Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigde de tentoonstelling in de vorm  van een website en ebook aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Bij gelegenheid van 650 jaar Kampereiland is deze tentoonstelling in 2013 gerealiseerd in opdracht van de VSK. De Stadserven, eigenaar en verpachter van het Kampereiland, heeft deze tentoonstelling nu geactualiseerd en laten digitaliseren.    Virtuele kaart Als het straks weer kan, spring dan op de fiets of trek je wandelschoenen aan voor een historisch rondje Kampereiland! Als je klikt op een icoontje dichtbij de plek waar jij je bevindt, krijg je meteen een rijkdom aan informatie op je scherm over bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden om je heen. Een virtuele kaart voert je door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld.    Ebook Je kunt de tentoonstelling overigens ook vanuit je luie stoel bekijken. Download Sinds1363 als ebook, blader door de talrijke thema’s heen en laat je meeslepen naar oude tijden.  Oude landkaarten, foto’s van overstromingen, verhalen over de nijverheid en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied, het plaatst het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Meer weten?  Pak je telefoon, tablet of pc en open de website www.sinds1363.nl. De rondleiding en het ebook zijn ook via www.hetkampereiland.nl ontsloten. ...
Lees verder!

Start je bezoek aan Kampen bij één van de toeristische informatie punten

Tourist Info Kampen

De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Hanzestad Kampen begint bij een bezoek aan de Tourist Info! De gastheren en gastvrouwen van Stichting Kampen Tourist Info helpen je graag op weg. Je boekt hier jouw stadswandeling door Kampen. Je krijgt hier antwoorden op vragen over bezienswaardigheden en activiteiten in Kampen én haar prachtige omgeving. We helpen je graag op weg. De StadskazerneDe Tourist Info in De Stadskazerne is de hoofdlocatie van de Tourist Info in Kampen. Naast de Tourist Info zijn in De Stadskazerne de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en Historische vereniging Jan van Arkel gevestigd. Ook biedt De Stadskazerne onderdak aan een depot van het Stedelijk Museum Kampen. Kortom: de Tourist Info in de Stadskazerne is de ideale plek om Kampen te ontdekken. Ook is dit de plek waar je een interessante stadswandeling kunt boeken.Tourist Info De StadskazerneOudestraat 216, Kampentouristinfokampen@gmail.comwww.destadskazerne.nlBel voor algemene info: 038-2022366Voor aanvragen en informatie stadswandelingen: 06 48196559 of touristinfokampen@gmail.com. De openingstijden van de Tourist Info in De Stadskazerne:  Vanaf 1 juli tot eind oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Van november tot april:  Maandag tot en met zaterdag van 10.30 - 15.30 uur.   Boek een interessante stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. 
Iedere vrijdag om 14.00 uurIedere zaterdag om 14.00 uur Iedere zondag om 14.00 uur  De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur. De start is bij De Stadskazerne, Van Heutszplein 216, KampenOp vrijdag en zaterdag: kosten € 5,00 p.p. en op zondag € 7,50 p.p.Geef je op via: TouristinfoKampen@gmail.com Tourist Info Read Shop BosTourist Info Read Shop Bos is gevestigd aan de Oudestraat 41-43.Read Shop Bos is een boekwinkel dat naast boeken ook een uitgebreid assortiment van kaarten, kantoorartikelen en accessoires heeft. Naast winkel, is Read Shop Bos ook een Tourist Infopunt waar je terecht kunt voor toeristische informatie en voor stadswandelingen.Read Shop BosOudestraat 41-43, Kampenkampen@readshop.nl038-3322522Openingstijden: Maandag: 9:00 - 18:00uDinsdag:  9:00 - 18:00uWoensdag:  9:00 - 18:00uDonderdag: 9:00 - 18:00uVrijdag: 9:00 - 18:00uZaterdag: 9:00 - 17:00uZondag: Gesloten Tot ziens in Kampen!...
Lees verder!

In het depot van het Stadsarchief liggen vele meters archiefstukken waarin de ontwikkeling van letters door de eeuwen heen, in handschrift en drukwerk, prachtig is te volgen. Daarom staat op de nieuwe expositie onzeLiefde voor Letters centraal. Dit laten we zien aan de hand van de meest uiteenlopende Kamper archiefstukken uit de laatste 500 jaar. 

Otto Ottens, historicus van het Stadsarchief: “Om een selectie te maken uit al die duizenden archiefstukken hebben we verschillende thema’s gebruikt. Anders was het onmogelijk kiezen. De thema’s zijn Monnikenwerk, Alsof het gedrukt staat, Liefde in letters, het is tenslotte ook bijna Valentijnsdag, Schrijfonderwijs en uiteraard komt ook het Kamper dialect ruimschoots aan bod. 

Naast de expositie waarin letters centraal staan, worden er ook diverse activiteiten georganiseerd rondom letters in de breedste zin van het woord. We hebben de verbinding opgezocht met verschillende partijen in Kampen. Iedere zaterdag is er wat te doen tijdens de duur van de expositie. 

Ik noem ze op hoor, zegt Mariëlle Bos, want ze zijn eigenlijk allemaal heel leuk om te doen. Leer de beginselen van het lezen van oude teksten bij de Workshop Paleografie door Albert Mensema, of loop met de Stadsgidsen van Tourist Info Kampen langs het woordenlint langs de Burgel. Ook komt Letterloods Laura Schakenraad een workshop Handlettering geven, en het Grafisch Atelier komt samen met ons een workshop Stempelen en Zegelen geven voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kijk voor data en verdere details opwww.stadsarchiefkampen.nl of op onze Facebookpagina. En vergeet je vooral niet aan te melden! 

De verkiezing van het mooiste Kamper Woord

"Er zijn ontzettend veel Kamper woorden ingestuurd. En deze woorden hebben we natuurlijk gecontroleerd en in een stembiljet verwerkt. Er kwamen een heel aantal inzendingen voor 1 bepaald woord binnen, en nu zijn we benieuwd of dat woord de meeste stemmen gaat krijgen", zegt Hester Timmerman. "Welk woord dat is, dat houden we geheim natuurlijk."

Wie wordt 31 januari verkozen tot de derde Stadsdichter van Kampen? 

Op Nationale gedichtendag organiseert Bibliotheek Kampen de Verkiezingsavond voor de Stadsdichter van Kampen. Dan wordt op een ludieke wijze bekend gemaakt wie de derde dichter van Kampen wordt. Letters vormen woorden, woorden maken een gedicht en zo past de Stadsdichterverkiezing perfect bij deze expositie. ​

De Expositie Liefde wordt 19 januari geopend en is te zien vanaf 21 januari tot en met 23 februari in de Stadskazerne. 

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media