Kampen en de Kogge, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lopend over de Koggewerf kan niemand ontkennen dat het hanzeverleden van Kampen zijn sporen zo diep heeft achtergelaten dat het heden er nog mee doordrenkt is. Overal op de werf is de geschiedenis van handel en scheepvaart zichtbaar: van de 'Zwarte Dame', een unieke reconstructie van een 14-eeuwse Kogge, tot aan de expositie over de lichting van de 15-eeuwse IJsselkogge in februari 2016.

“Kampen is een prachtige stad. Het raadhuis, de poorten, de torens – het is allemaal gebouwd in de periode dat er handel gedreven werd met de kogge," vertelt Ina Hup, algemeen bestuurslid van de Stichting Kamper Kogge. “Wij willen jong en oud laten zien hoe uniek dit is. Op de werf proberen we de sfeer uit de hanzeperiode te treffen. Ambachten als smeden, visroken, weven, beeldhouwen en pottenbakken houden we in stand. Alles gebeurt met de hand op de traditionele manier. De producten die gemaakt worden, verkopen we ook.” Bezoekers kunnen op de werf daarnaast een middeleeuws vissershuisje bekijken, het Koggemuseum met bijzondere vondsten en een film over de geschiedenis van de scheepvaart. Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen door een ervaren gids.

De echte sfeer van weleer opsnuiven kan bovendien op de Kamper Kogge zelf. De Zwarte Dame is te boeken voor allerlei gelegenheden. Een vaartocht met zeemansliederen en oude verhalen verteld door een Sprookspreker staat garant voor een bijzonder uitje. Wie meer wil weten over de hanzeperiode, kan de Koggewerf niet overslaan, verklaart Hup: “Het mysterie van ons verleden komt hier tot leven.”

Koggewerf
Havenweg 7
8262 BZ Kampen
www.kamperkogge.nl