Soms is het fijn om alle drukte in de stad te vermijden en tot rust te komen in de natuur. Wandelen, kastanjes zoeken en picknicken. Het stadspark kan je die oase van rust bieden. Ook kun je er een bomenroute volgen langs allerlei bijzondere boom- en heestersoorten.

Het ‘groene hart’ is aangelegd in 1830. Twee van de drie overgebleven stadspoorten, de Broeder- en Cellebroederspoort, vormen de toegangspoorten. “Het park is een levend monument,” vertelt Hanjo IJkhout, beheerder van kinderboerderij De Cantecleer. “Het is aangelegd in de romantische Engelse landschapsstijl, net als het Vondel- en Sonsbeekpark. Kenmerkende elementen zijn de bruggetjes, het glooiende landschap en de rozenboogjes.” In het plantsoen kan de burger naar hartenlust genieten van de combinatie tussen natuur en recreatie.

“Voor kinderen is er de natuurspeelplaats,” vertelt IJkhout. “In gewone speeltuinen staan speeltoestellen die bepalen wat je ermee moet doen. Maar kinderen moeten al zoveel in onze maatschappij. De natuur dwing je niet naar richting, dus in deze speelplaats kunnen ze zelf bepalen hoe ze spelen.” In het park bevindt zich eveneens de kinderboerderij. “Op de boerderij combineren we stadslandbouw met dieren. Kinderen mogen meehelpen met de verzorging van dieren en we maken de herkomst van voedsel inzichtelijk. Van aardappel uit de grond tot friet in je mond.” Ook de scouting Hanzeluiden huisvest in het park en organiseert activiteiten.

Het park biedt daarnaast onder meer ruimte aan een multicultureel centrum, een skatebaan, een zwembad en een duivenvereniging. “Het groene hart blijft altijd in ontwikkeling. Het plantsoen moet als stadstuin meebewegen met de tijdgeest, zodat het aansluit op de behoeften van de burgers.”

Stadspark
‘Groene Hart’ Kampen
www.stadsparkkampen.nl