‘Linne Weevers Gilde 1665’ prijkt er op deze schilderachtige gele poort aan de Groenestraat. Tegenwoordig geeft het Linneweverspoortje toegang tot de bibliotheek van de Theologische Universiteit Kampen, maar ooit liepen hier de Cellezusters van het Sint Annaconvent.
In de Middeleeuwen vond je achter het Linneweverspoortje de kloostertuin van het St. Annaconvent. Hier leefden en werkten de Cellezusters. Na de reformatie en het vertrek van de geestelijken kreeg een deel van het kloostercomplex een nieuwe bestemming als ontmoetingsplaats voor leden van het Linneweversgilde. Zij hebben in 1665 het poortje in zijn huidige staat gebracht: opgetrokken met ionische pilasters en hoofdgestel en bekroond door een gebogen fronton met leeuwen die het gekroonde stadswapen vasthouden. Na de Franse tijd wordt het gebouw in gebruik genomen als Stadswerkhuis. Als deze instelling in 1929 wordt opgeheven, neemt wijnfirma Siebrand zijn intrek en maakt er een ongekende bloei door. Na een grote restauratie krijgt het pand in 1977 zijn huidige bestemming als universiteitsbibliotheek, met het fraaie Linneweverspoortje als entree!

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media