Drieënhalve eeuw oud is dit rijksmonument en toch draagt hij de naam Nieuwe Toren? Het heeft alles te maken met de locatie van deze speeltoren op de hoek van de Oudestraat/Torenstraat.

Ooit stond er de kapel van het Heilige Geest gasthuis maar in 1646 ging deze in vlammen op. Na de verwoesting van de kerk en toren van het gasthuis, besloot het stadsbestuur een vrijstaande klokkentoren te bouwen. Beslist geen sinecure: de bouw duurde maar liefst veertien jaar (1649-1663). Timmermeester Dirck Jansz ontwierp de stenen onderbouw, het ontwerp van de lantaarn wordt toegeschreven aan Philips Vingboons. Saillant detail: Vingboons’ lantaarn zou een oorspronkelijk maar uiteindelijk niet gerealiseerd ontwerp zijn voor het Stadhuis van Amsterdam, nu het Paleis op de Dam. In de beiaardtoren hangt een carillon dat grotendeels door de bekende François Hemony is gegoten, aangevuld met klokken van de Kamper klokkengieters Geert van Wou en Kilian Wegewaert. De tand des tijds liet zijn sporen na en dus volgde begin deze eeuw (2008-2011) een grondige restauratie van de houten lantaarn, de beiaard en de klokken. Tegenwoordig laat de Nieuwe Toren met nu 48 klokken weer regelmatig van zich horen.

Speeltijden carillon
De Stadsbeiaardier Frans Haagen speelt elke maandag van 11.00 tot 12.00 uur (tijdens de weekmarkt), en elke zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur. In de zomer zijn er concertbespelingen op vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. De beiaard is in de hele binnenstad te horen. Aan de Marktsteeg, die loopt van de Burgwal naar de Buiten Nieuwstraat, ligt echter een speciale carillon-luisterplaats. Hier word je niet gehinderd door andere geluiden.

De Nieuwe Toren is geopend op speciale feestdagen. Daarnaast is de toren te beklimmen en bezichtigen op afspraak. Daarnaast is de Nieuwe Toren de unieke ‘Escaperoom’ locatie van Kampen. Speel dit spannende spel in de toren!

Adres
Nieuwe Toren
Torenstraat/ Ingang aan de Oudestraat 146

Kijk voor meer informatie, tarieven en reserveren op www.kamperevents.nl

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media