Het is de oudste kerk van Kampen en tevens de meest markante verschijning langs het IJsselfront: de Bovenkerk, ook wel St. Nicolaaskerk genoemd. Deze grote, gotische kruisbasiliek is gebouwd in de 14e eeuw maar heeft in de 12e eeuw al een romaanse voorgangster gehad.
De imposante Bovenkerk heeft een kerktoren met door klokkengieter Geert van Wou in 1481/1482 gegoten klokken, een schip met dubbele zijbeuken, een gesloten priesterkoor met kooromgang en straalkapellen. Tot het interieur behoort een vroegrenaissance koorhek, een natuurstenen kansel, een monumentaal orgel en maar liefst 1250 zitplaatsen. De Bovenkerk is van oorsprong een parochiale kerk waaraan de naam St. Nicolaaskerk refereert. Na de reformatie - omstreeks 1580 – valt de kerk in Protestantse handen. In de Bovenkerk zijn vele Kampenaren begraven. Vooraanstaande families werden begraven in familiegraven waarvan vele zich in de Lemkerkapel, de grafkelder, bevinden. Ook prominente Kampenaren zijn in de kerk begraven, waaronder de schilder Hendrick Avercamp. De monumentale kerk trekt jaarlijks vele bezoekers.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media