In 1847 werd in de synagoge gebouwd door stadsarchitect Nicolaas Plomp, in opdracht van de Nederlands Israëlische gemeente van Kampen. Het gebouw diende bijna honderd jaar als gebedshuis voor de Joodse gemeenschap in Kampen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de joodse inwoners van Kampen net als elders getroffen door een reeks van anti-joodse maatregelen. Dit ondanks aanvankelijk verzet hiertegen van burgemeester en burgerij. In de tweede helft van 1942 zijn de meeste joden uit Kampen gedeporteerd. Slechts enkelen wisten zich te redden door onder te duiken. In 1947 is de joodse gemeente opgeheven en bij die van Zwolle gevoegd. De synagoge is verkocht en uiteindelijk sinds 1984 in gebruik als Gemeentelijke Expositieruimte Kampen. Aan de buitengevel is een marmeren plaat aangebracht, waarop de namen van de omgebrachte joodse medeburgers staan vermeld.

Naast de wisselende kunstexposities op de begane grond is er op de galerij van de expositieruimte - naar een ontwerp van de kunstenaar Rob van de Werdt - een permanente herdenkingstentoonstelling ingericht met betrekking tot de Joodse geschiedenis van Kampen.

Adres
IJsselkade 33, Kampen
038-3317361

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.00 uur

Kijk voor meer informatie en tarieven op: www.stedelijkmuseumkampen.nl

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media