De Stadsburgerweijden: een prachtig stukje historische natuur midden in de stad. Deze natuur is overgebleven uit de Middeleeuwen. De stadsboeren in die tijd hielden vaak ook koeien. Voor de koeien was geen plaats om te grazen in de stad, hiervoor werken weilanden even buiten de stad gereserveerd.
Door de samenstelling van de bodem, voornamelijk laagveen, waren de Stadsburgerweijden niet geschikt voor woningbouw. Jarenlang had de natuur er vrij spel. De begrazing door koeien zorgt ervoor dat er kleine leefwerelden ontstaan waarin bijzondere insecten en bepaalde bloemen en planten te vinden zijn. Tegenwoordig begrazen een aantal historische koeienrassen van Kinderboerderij Cantecleer de Stadsburgerweijden. Hierdoor blijft het historische plaatje levendig. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit. In de Stadsburgerweijden komen ook de oude broekswegen samen. De broekswegen waren de aan- en afvoerwegen van de broeksweiden, ook wel natte weiden genoemd. De broekswegen zijn nu geasfalteerd, namen van de broekswegen zijn blijven bestaan, bijvoorbeeld de Bovenbroeksweg, de Cellesbroeksweg en de Buitenbroeksweg.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media