In de Burgwalkerk wordt zondag 11 september de cantate BWV 82 gebracht. Ich habe genug of Ich habe genung, volgens de oude Saksische spelling: het is genoeg.

Een solocantate voor bas voor het feest van de Maria Reiniging of Maria Lichtmis, 2 februari, gecomponeerd door Johann Sebastian Bach voor 2 februari 1727 in Leipzig. Deze cantate van Bach gaat niet over de rituele reiniging van Maria, maar over het loflied van Simeon: ‘Nu laat u, Heer, uw dienaar in vrede heengaan...’ en Bach interpreteerde deze lofzang als ‘Laat mij nu maar sterven.’ Eduard van Hengel noemt deze interpretatie de Lutherse doodsmystiek: het einde van het leven is een bevrijding uit het aardse tranendal, een slaap, een overgang naar een beter leven hierna.

De cantate is dan ook een loflied op het sterven: ‘Het leven is genoeg geweest nu ik de Heiland, de hoop der vromen, op mijn armen heb genomen’, zegt Simeon in deze cantate. Muzikaal begint de cantate als een zwaarmoedige klaagzang, maar langzamerhand verandert hij in een wiegelied en zelfs in een vrolijke melodie: ‘Ich freue mich auf meinen Tod’, zingt dan den bas.

Aan deze cantate werken mee: Lars Terray Bas, Bob Vaalburg als dirigent van het Bachorkest en Sander van den Houten als organist. Voorganger is ds Richard Vissinga.

De cantatedienst begint om 17.00 uur. Iedereen die houdt van de muziek van Bach is van harte welkom!
Datum & tijd
11 September 2016
17:00 - 18:00
Adres
Burgwalkerk
Burwal
Kampen