De expositie ‘200 jaar kazerne in de stad’ vertelt het verhaal van de vele gedaantes van het pand en de verschillende episodes in twee eeuwen dat op deze plek aan de Oudestraat een kazerne heeft gestaan. Waarom kwam het gebouw er eigenlijk en hoe zag dat kazerneleven er in de negentiende eeuw uit? Drie keer stond de kazerne langdurig leeg en één keer brandde het bijna af. Waarom werd deze kazerne eigenlijk vernoemd naar ‘Van Heutsz’ en hoe zag dat eerbetoon eruit? Hoe kon dit kazernecomplex ineens een academiegebouw worden? En wat deden de Duitsers er eigenlijk mee?

Speciaal voor deze expositie zijn enkele spectaculaire stukken uit de kazernegeschiedenis van elders teruggehaald naar Kampen om in een unieke samenstelling het verhaal van de oude ‘Van Heutsz’ verspreid over het gehele gebouw te kunnen tonen.

Bundel en naamgeving
In 2013 ontstond het idee om de geschiedenis van de Van Heutszkazerne vast te leggen. In opdracht van De Stadskazerne ging Herman Broers, auteur/biograaf, gefascineerd door deze geschiedenis tijdens de renovatie aan de hand van verhalen, foto’s, documenten en achtergebleven sporen in het gebouw ‘op overleveringstocht’. Op zoek naar de ziel van de kazerne laat Broers in De Stadskazerne, een overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ het gebouw spreken.

Tijdens de restauratie van het gebouw bleek dat van zichtbare sporen uit het verleden weinig zou overblijven. Toen werd besloten alles op foto vast te leggen en publieksruimtes in de kazerne in naam te verbinden aan dat verleden.
Zo vormen de kleurrijke geschiedenis van de kazerne en haar gebruikers in de vorm van de bundel, de naamgevingen van zalen en de expo een drieledig project om de geschiedenis van de oude ‘Van Heutsz’ vast te leggen, toegankelijk te maken en als uitgangspunt te nemen voor het profiel van De Stadskazerne.

De bundel is te koop voor 14,95 euro in De Stadskazerne, bij de boekhandel en op www.aerieauteurs.nl
Datum & tijd
01 October 2016
09:00 - 17:00
Adres
De Stadskazerne
Oudestraat 216
8261 CA Kampen
Contact
Annelies Rijkhoff
0383370777
www.destadskazerne.nl
info@destadskazerne.nl
Toegang
Gratis
Betaald
Soort locatie
Binnen
Buiten

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media