Wat vertelt ons dit gebouw over Kampen en haar bewoners? Waarom werd dit grootste rijksmonument van Kampen eigenlijk gebouwd? En hoe verliep die bijna rampzalige nacht in februari 1982 toen de kazerne bijna in vlammen op ging? Deze en andere vragen komen aan bod in de lezing ‘Op overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’’ van Herman Broers op dinsdag 1 november om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de Van Mulkenzaal in de Stadskazerne. De lezing is vrij toegankelijk en na afloop is er ruim gelegenheid de expositie te bezichtigen en de bundel aan te schaffen.

Auteur/biograaf Herman Broers, schrijver van de bundel De Stadskazerne, overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ vertelt in zijn lezing over het bijzondere geschiedenisproject dat hij uitvoerde in opdracht van De Stadskazerne en onder auspiciën van het Stadsarchief, met als doel de twee eeuwen geschiedenis van het gebouw vast te leggen en te ontsluiten. En elementen eruit toe te passen voor het profiel van De Stadskazerne in de toekomst.

Stadskazerne
‘Deze kazerne loopt over van de boeiende verhalen. Het is zonde als je daar niets mee zou doen’, aldus Broers. De Bibliotheek Kampen en het Stadsarchief Kampen omarmden samen met woningcorporatie deltaWonen al in 2013 zijn idee om bij de opening van de Van Heutszkazerne in haar nieuwe gedaante een boek over de geschiedenis te presenteren. Vervolgens werd ‘De Stadskazerne’, de door Broers beoogde titel voor de geschiedenisbundel, in een prijsvraag gekozen als naam voor de gezamenlijkheid. De titel bleef en de bundel werd uitgebreid met een expositie. Vervolgens bleek tijdens de restauratie dat van zichtbare sporen uit het verleden weinig zou overblijven. Toen werd besloten alles op foto vast te leggen en publieksruimtes in de kazerne in naam te verbinden aan dat verleden. ‘Zo vormt de kleurrijke geschiedenis van de kazerne en haar gebruikers samen de basis voor ons profiel in de toekomst’, aldus Margreet Vink-Bos namens het bestuur van De Stadskazerne.

Boekproject
Auteur/biograaf Herman Broers (Dokter Kolff, Blauw Haar) studeerde ooit journalistiek in de Van Heutszkazerne. Gefascineerd door haar geschiedenis ging hij tijdens de renovatie aan de hand van verhalen, foto’s, documenten en achtergebleven sporen in het gebouw ‘op overleveringstocht’. Op zoek naar de ziel van de kazerne laat Broers in De Stadskazerne, een overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ het gebouw spreken.

AERIE Auteurs Uitgevers, 152 pag., soft-cover, geïllustreerd, winkelprijs 14,95 euro.
Te koop in De Stadskazerne, bij de boekhandel en op www.aerieauteurs.nl.

Met dank aan
De bundel De Stadskazerne, overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ is mede mogelijk gemaakt door De Bibliotheek Kampen, Stadsarchief Kampen en woningcorporatie deltaWonen.

De lezing wordt georganiseerd door De Stadskazerne i.s.m. AERIE Auteurs Uitgevers.
Datum & tijd
01 November 2016
20:00 - 21:30
Adres
De Stadskazerne
Oudestraat 216
Kampen

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media