Op zondag 8 januari 2017 is er een speciale viering rond het feest van Driekoningen om 10.00 uur in de Kamper Buitenkerk, Buitennieuwstraat 101 in Kampen. De viering is gericht op kinderen maar ook volwassenen zijn van harte uitgenodigd.

Feest van Driekoningen
Het feest van Driekoningen wordt gevierd in de Katholieke kerk gevierd op 6 januari. Het is gebaseerd op het bijbelverhaal uit Matteus dat wijzen uit het oosten naar de stal van Bethlehem gingen naar de nieuwgeboren Koning van de Joden, Jezus. Zij hadden een ster gezien en volgden die. Hoewel in de bijbel niet wordt gesproken over drie wijzen, vieren we drie koningen omdat het verhaal wel vermeld dat de koningen drie geschenken meebrachten: wierook, goud en mirre.

Geschenken
De katholieke kerk is rijk aan symbolen. Ook de geschenken die de koningen meebrachten zijn symbolisch. Het goud staat voor het koningschap van het kind in de kribbe. Wierook heeft een goddelijke betekenis, wierook dat brandt, stijgt op naar de hemel. De mirre tenslotte verwijst naar het lijden en sterven van Christus. Mirre werd gebruikt om doden te balsemen.

Koningen
In de loop der jaren kregen de koningen onder invloed van de volksverhalen ook symbolische betekenis. Ze staan voor de drie rassen van de mensheid en de drie in die tijd bekende werelddelen. Er is een blanke koning voor Europa, een licht getinte voor Azië en een zwarte koning die Afrika vertegenwoordigd. De verschillen in leeftijd van de wijzen wil zeggen dat het kind er is voor alle mensen, jong en oud. De koningen kregen vanuit het volksgeloof ook namen. Bij ons zijn ze het meest bekend onder hun verlatijnste Perzische namen: Caspar, de jongste, zwarte koning, Melchior de lichtgetinte koning van middelbare leeftijd en Balthasar, de oudste blanke koning.

Viering
In de viering zullen de drie koningen centraal staan. Drie kinderen zullen de koningen uitbeelden en zijn delen ook geschenkjes uit. Voorganger in deze speciale viering is Jeanne Gerretzen. Na de viering is er koffie en limonade in de kerk.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media