De Ster van Zwolle zag het levenslicht in 1961. Sindsdien is de koers de traditionele opener van het Nederlandse wielerseizoen. Al snel vulde de erelijst zich met mooie namen als Harrie Jansen, Cees Priem, Gerrie van Gerwen, Frits Pirard, Michel Cornelisse (twee keer), Jans Koerts, Marc Wauters (de enige buitenlandse winnaar), Rik Reinerink en Rudie Kemna. Recordhouder is Dries Klein met drie overwinningen.
Het laatste decennium gingen enkele bekende Nederlandse (toenmalig) beloften met de zege aan de haal. Bram Schmitz (destijds al ex-prof van T-Mobile), Bert-Jan Lindeman (twee keer), Barry Markus, Dylan van Baarle en Roompot-Nederlandse Loterij-renner Elmar Reinders behoren tot dat gezelschap. Hoewel De Ster zo vlak als een biljartlaken is, is een massasprint geen vanzelfsprekendheid. Meermaals eindigde deze nationale klassieker in een solozege of een spurt met een kleine groep.

Parcours komt door Kampen
De start van deze 180 kilometer lange koers is op het Grote Kerkplein in Zwolle. Vervolgens trekt het peloton in het eerste uur al naar de Lemelerberg. Wie daar als eerste bovenkomt, pakt de eerste bergtrui in de Topcompetitie 2017. Dat is ook het keerpunt, waarna de renners opnieuw naar Zwolle rijden. Daarna gaat het pak via een grote lus langs de noordkant van Zwolle. Dat doen ze via Dalfsen, Ommen, Nieuwleusen, Hasselt, Genemuiden en Kampen. Vanaf die laatste plek gaat het over de dijken langs de IJssel terug naar Zwolle. Hier liggen waaiers op de loer. De laatste rechte lijn in Zwolle is meer dan twee kilometer lang. De finish is getrokken op de Ceintuurbaan, ter hoogte van het Isala-ziekenhuis.

Bekijk de route en de tijden op de afbeelding of ga naar www.stervanzwolle.nl.

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media