Henk Jans exposeert vanmiddag zijn schilderijen en pentekeningen in het historische pand “De Sigaar” aan de Botermarkt 3 te Kampen. Hij zal zelf aanwezig zijn. Henk Jans kon het in de jaren tachtig van de vorige eeuw, tijdens zijn studie aan de Academie voor Beeldende kunsten in Kampen, eigenlijk niet zo vinden. Hij ervoer in zijn studierichting “Vrij Schilderen” in plaats van de veronderstelde vrijheid toch een soort van onuitgesproken dwang om abstract te werken. Niet dat hij iets op abstract tegen had, maar hij zocht iets wat hij toen nog geen naam kon geven; figuratief, zo nodig aangevuld met abstracte elementen. Hij lag hierover wat overhoop met docenten, maar toch eigenlijk ook met zichzelf.

Toen hij de opleiding verliet, volgde er een zoektocht. Hij maakte fantasie- landschappelijke taferelen in dummy’s en schilderde en tekende deze in oliepastel en olieverf. Hij merkte, dat er vaak een pad, stenen en onkruid achtige begroeiing te zien was. Hij vond, dat in de werken in kleur een wandelaar, een reiziger te zien moest zijn en bedacht, omdat hij zelf zanger liedjesschrijver is, het silhouet van een man met een gitaar, die van de toeschouwer af, het beeld inloopt.
Zo moest het zijn; een tafereel dat onderweg zijn inhoudt; een tocht naar het onbekende, een zoeken naar, ja, naar wat?

Het pad, metafoor voor levenspad, dat begrenzing aangeeft, maar ook richting. Je kunt er van afwijken, maar verdwaal niet en zorg dat je, als je wilt, weer terug kunt keren. Het steen, dat schijnbaar tijdloos, de eeuwen in zich draagt en vaste grond onder je voeten kan geven. Het onkruid, dat giftig en stekelig kan zijn, maar ook kleurig en fleurig en vlinders en insecten voedsel en een thuis biedt. Zij zijn metaforen voor het leven in zijn verschillende facetten, waarin een overweldigende stortvloed van informatie, zoals (fake)nieuws, politieke, religieuze en andere maatschappelijke opvattingen zich laat gelden. Ook in de kunst, waar alles zo’n beetje kan en eigenlijk geen taboes meer bestaan, opent zich een universum aan mogelijkheden. Hierin kan men wel eens verdwalen.

Het thema is gevonden: “The road The weed The stones” Binnen dit door hemzelf gevonden kader maakt Henk Jans zijn werken.

“ligt in het zoeken het antwoord al besloten
of is de weg bestemming en einddoel?
en zal de som der dingen mij uitloten
tot ik de zin der zaken in mij voel...”

Henk Jans
Datum & tijd
26 May 2018
12:00 - 17:00
Adres
Henk Jans
Botermarkt 3
8261 GR Kampen
Contact
Henk Jans
+31649112644
www.henkjans.nl
info@henkjans.nl
Doelgroep
Volwassenen
Toegang
Gratis
Soort locatie
Binnen

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media