Nieuws

Welkom in hartelijke Hanzestad Kampen!

De trein doet niets?! Kom op de fiets!

Welkom in hartelijke Hanzestad Kampen!

vrijdag 8 december
De verbinding Zwolle Stadshagen – Kampen is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Vele duizenden inwoners van de Zwolse woonwijk kunnen daardoor niet met een directe treinreis naar Kampen. Gelukkig leiden er veel meer mooie wegen naar het historische Kampen. Volg de prachtige fietsroute langs de IJssel door natuurgebied de Vreugderijkerwaard, het pittoreske Wilsum en geniet van de natuur. Of kom met de auto, parkeer gratis bij het Station, loop de stadsbrug met gouden wielen over en...je bent al in het historische centrum van Kampen!
Lees verder

Muzikale afsluiting van het jubileumjaar

Kerstconcert D.E.V. in de Bovenkerk

Muzikale afsluiting van het jubileumjaar

vrijdag 8 december
Een begrip, dat mag het zeker genoemd worden: het jaarlijkse kerstconcert van het Chr. Kamper Mannenkoor DEV op tweede kerstdag 26 december in de Bovenkerk te Kampen. Al in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werden kerstconcerten georganiseerd o.l.v. toenmalig dirigent Jan Belder. Deze traditie werd doorgezet door zijn opvolger Klaas Jan Mulder. Er zijn tijden geweest waarin één concert niet voldoende was om de toestroom van bezoekers een plaats te kunnen bieden. Ook al is dat al tientallen jaren geleden, nog steeds maken de vele bezoekers vanuit het gehele land op kerstavond de gang naar de Bovenkerk, dit jaar voor de negende keer o.l.v. Gerwin van der Plaats. Een oplettende lezer zou kunnen zeggen; “is er dan niets veranderd in al die jaren?”. Zeker wel! Al was het alleen al het gebruik van bijvoorbeeld schermen in de kerk met daarop beelden vanaf de speeltafel van het orgel of de dirigent. Ook het repertoire van DEV blijft zich steeds vernieuwen. Daarnaast is er tegenwoordig meer aandacht voor een sfeervolle aankleding van het kerkgebouw. Eén onderwerp wat in al die jaren onveranderd centraal is blijven staan is de boodschap van het kerstevangelie. Als afsluiting van het jubileumjaar (100-jarig bestaan van het Chr. Kamper Mannenkoor) is er hard gewerkt aan een uniek programma. Bijzondere medewerking wordt verleend door de bariton Jan Loosman uit Urk. Trompetduo en echtpaar Arjan en Edith Post verlenen eveneens hun medewerking terwijl Marco den Toom, die sinds 2014 als opvolger van Henk van Putten de vaste organist van DEV is geworden, naast de koorbegeleiding, zal improviseren op een bekend kerstlied gevolgd door samenzang. Het kerstconcert op tweede kerstdag begint om 20.00 uur. De deuren gaan open om 19.15 uur en vanaf 19.50 uur is er samenzang. Kaarten in de voorverkoop kosten € 12,50. Aan de kerk: €14,00 p.p. Kinderen t/m 15 jaar hebben gratis entree. De kerk is verwarmd en de verrichtingen bij het orgel alsook van de koorzang zijn te volgen via schermen in de kerk.
Lees verder

Leren, tekenen en knutselen als de leraren staken...

Masterclass 'Sterrenkijken' in het Ikonenmuseum

Leren, tekenen en knutselen als de leraren staken...

woensdag 6 december
De juf en meester staken en toch leren? Dat kan op dinsdagmorgen 12 december in het Ikonenmuseum aan de Buiten Nieuwstraat. Daar wordt een masterclass georganiseerd rond het thema 'sterren kijken'. Wat zijn sterren eigenlijk? Welke sterren kunnen wij 's avonds zien? Wat is de betekenis van sterren op ikonen? Tussendoor wordt getekend en geknutseld. We tekenen de nacht, we knutselen sterren en maken een sterrenhemel. Een ochtend lang kunst kijken en knutselen voor € 5,– p.p. en maximaal 15 deelnemers.Neem voor informatie contact op met het Ikonenmuseum, tel. 038 385 8483 of cultuurZIEN tel. 38-331 10 24.
Lees verder

Winters van 'toen' en winters van 'nu'

Winter in het Stedelijk Museum Kampen

Winters van 'toen' en winters van 'nu'

woensdag 6 december
De knisperende, dikke pakken sneeuw, lopen over bevroren rivieren en bloemen op de ruiten als je ‘sochtends wakker werd. Veel van ons zullen zich deze winters nog levendig herinneren! Om deze herinneringen weer tot leven te laten komen is deze winter in het Stedelijk Museum kampen de tentoonstelling ‘Winters die waren’ te zien. Van besneeuwde bossen tot wandelaars die met hun handen in de zakken en een opgetrokken kraag de kou trotseren. Het is allemaal te zien in de expositie met wintergezichten uit de periode 1800-1940.De tentoonstelling bestaat deels uit werken uit de eigen collectie aangevuld met schilderijen van collega instellingen, particulieren en kunsthandels. Er is werk ter zien van onder andere Louis Apol, Johannes Daniel Belmer, Hendrik Gerrit ten Cate, Johannes van Lexmond, Charles Leickert, Ferdinand Hart Nibbrig, Nicolaas Roosenboom, Andreas Schelfhout, Jan Jacob Spohler, Cornelis Springer, Hendrik Otto van Thol, Willem van der Ven e.a.Bij de andere locaties van het Stedelijk Museum Kampen (de Koornmarktspoort en de voormalige Synagoge ) kunt u aanvullend vanaf 20 januari de tentoonstelling ‘Winters van nu’ bezoeken. De hedendaagse werken van Christiaan Kuitwaard en Sjoerd Dijkstra laten juist de andere, hedendaagse, kanten rondom het thema ‘winter’ zien.Winters die waren:Van 16 december 2017 tot en met 11 februari 2018 bent u van harte welkom in het Stedelijk Museum Kampen.Winters van nu:Van 20 januari tot en met 25 maart 2018 in de voormalige Synagoge (Sjoerd Dijkstra) en de Koornmarktspoort (Christiaan Kuitwaard).
Lees verder

Sfeervolle viering in de Bron

Kavóca: Festival of Lessons & Carols

Sfeervolle viering in de Bron

woensdag 6 december
Op zondag 10 december a.s. om 19.00 uur wordt in ‘De Bron’ aan de Dijkgraafstraat 4 te IJsselmuiden het traditionele ‘Festival of nine Lessons & Carols’ gehouden. Deze viering op één van de Adventszondagen als opmaat naar Kerst, is geïnspireerd op een oud Engels gebruik, waarbij de negen lezingen worden afgewisseld met hymns, carols en anthems die op de lezingen van toepassing zijn of die de lezingen ‘inkleuren’. Carols en anthems van componisten als Rutter, Whitacre, Wood, Davies, Cornelius, Leddington Wright en Willcocks verhalen ons van Kerst, maar ook over de andere heilsfeiten. Er is veel ruimte voor samenzang, samen met Kavóca.
Lees verder

Met een groot aantal nieuwe advent- en kerstliederen

Adventsconcert CRK Voices in Burgwalkerk te Kampen

Met een groot aantal nieuwe advent- en kerstliederen

woensdag 6 december
Op 12 december 2017 verzorgt CRK Voices een advent/kerstconcert in de Burgwalkerk te Kampen. Dirigent Jan Quintus Zwart heeft een groot aantal nieuwe advent- en kerstliederen geselecteerd , met onder meer werken van J.S. Bach (Sheperd’s Song), Don Marsh (The Sound of His Love) en Mary Macdonald & Rose Aspinall (Ouverture Chrismas Gloria & The Gathering). Ook een aantal bekende stukken zoals “Mary, did you know?” staan op het programma. Met dit nieuwe repertoire, aangevuld met eerder gezongen muziekstukken, belooft het een prachtige avond te worden. Combo Jan Lenselink en Ronald IJmker verlenen hun medewerking, de algehele leiding is in handen van Jan Quintus Zwart. CRK Voices hoopt op 16 december, samen met CRK Adonai o.l.v. Peter Burger uit Waddinxveen, als samengesteld Hour of Power koor medewerking te verlenen aan het Hour of Power Nederland concert 'The Glory of Christmas'. Een unieke muzikale beleving in de Eusebiuskerk in Arnhem met artiesten als Dwight Dissels en Joke Buis. Gastdirigent Don Neuen wordt rechtstreeks uit L.A. overgevlogen om dit Nederlands Hour of Power koor te dirigeren. Bobby Schuller zal de aanwezigen vanuit Shepherd's Grove inspireren met een speciale videoboodschap. Presentatie is die avond in handen van Jan van den Bosch. Graag ontmoeten wij u op beide avonden. Kaarten voor het advent/kerstconcert op 12 december zijn in de voorverkoop (€ 8,00 per stuk, aan de kerk € 10,00) verkrijgbaar bij de koorleden, Fotorama Kampen, De Rank Kampen en Kantoorboekhandel Schutte IJsselmuiden. De Burgwalkerk is open vanaf 19.15 uur, aanvang concert 20.00 uur. Meer informatie: www.crkvoices.nl Informatie over het concert van Hour of Power Nederland op 16 december is te vinden op www.hourofpower.nl/kerst
Lees verder

Om aandacht te geven aan de Nierstichting en het Kamper Vakantie Komité

Save the date: Santa Run 2017

Om aandacht te geven aan de Nierstichting en het Kamper Vakantie Komité

dinsdag 5 december
Op zaterdagmorgen 16 december 2017, organiseert de Rotary Kampen alweer de derde editie van de Santa Run.Het programma:10.00 Feestelijk ontvangst met DJ en koffie van deelnemers op De Plantage10.00 – 10.45 Afhalen kerstmanpakken en startnummers op De Plantage10.45 – 11.15 Klaarmaken voor de start -> Warming up op met professionele trainer11.15 Start Santarun vanaf de Plantage, (route circa 3 km door binnenstad van Kampen)We starten in 3 groepen: als eerste de hardlopers, als tweede de wandelaars, als derde wandelaars met kinderwagens, buggy’s, rolstoelen en huisdieren.12.15 Finish op de Plantage12.30 – 13.00 Feestelijke prijsuitreiking op De Plantage13.00 – 13.30 Afsluiting met muziek / optreden.Een lange sliert van mensen... jong en oud ... rennend of wandelend... het parcours afleggen door de binnenstad van Kampen. Allemaal gekleed als kerstmensen. Om een uniform beeld te geven ondanks alle verscheidenheid.Waarom: om aandacht te geven aan de Nierstichting [landelijk] en het Kamper Vakantie Komité [lokaal]. Een bijzonder evenement, de Santa Run Kampen 2017! Georganiseerd door Rotary Club Kampen. Doe je mee? AdresSanta Run 2017Plantage 1, KampenContacthttps://kampen.rotarysantarun.nl
Lees verder

Met een nostalgische kermis, sprookjes, theater, muziek en oude ambachten en meer...

Programma Kerst in Oud Kampen

Met een nostalgische kermis, sprookjes, theater, muziek en oude ambachten en meer...

maandag 4 december
Kom 16 en 17 december van 16.00 - 21.00 uur genieten in de historische binnenstad van Hanzestad Kampen. De binnenstad van Kampen verandert deze dagen in één groot openluchttheater. De organisatie van Kerst in Oud Kampen is er weer in geslaagd om de bezoeker een aantrekkelijk en gevarieerd programma aan te bieden. Er is gekozen voor diverse thema's die over de route verspreid zijn. De toegangsprijs bedraagt twee euro; kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang tot het parkoers. De hoofdingang is gelegen aan het Vischpoortplein/Voorstraat, Achter het museum'. Hieronder volgt een 'tip van de sluier' van het programma aanbod:StraattheateractsVan Koeplein tot de Karpersteeg wordt de bezoeker in een sfeervol winters landschap geleid met tal van kleine straattheateracts zoals "toen wasgeluk heel gewoon", "de ijsprinses", "meneer en mevrouw de Bok", "de zingende pianist", "Een russisch sprookje" en "de grote ijsboom".ScheepvaartAlles wat met de scheepvaart heeft te maken is te zien op de IJsselkade. Er zijn oude ambachten en een visrokerij te zien, de Kamper Kogge ligt er afgemeerd en enkele lokale shantykoren zullen zorgen voor een toepasselijke muzikale omlijsting.KerstmarktVan de scheepsvaart volgt een cultuurshock wanneer je pardoes de kerstmarkt op loopt waar allerlei traditionele, kerstgerelateerde snuisterijen te koop worden aangeboden. Van de kerstmarkt loop je naar de het Van Heutszplein waar de Kermis wordt gehouden.Nostalgische kermisDe nostalgische kermis met de attracties van weleer bieden vermaak aan jong en oud. Hier beleeft de ouwe cakewalk, het kleine reuzenrad, de zweefmolen en de vele andere ouderwetse attracties hun hoogtijdagen. Dit jaar is de kermis nog groter dan voorgaande edities omdat nu ook de Oudestraat - parallel aan het van Heutszplein - erbij is betrokken.Wereld van Jeroen BoschBij het verlaten van het Van Heutszplein gaat de wereld er plotseling heel anders uitzien. Men treedt binnen in de wereld van Jeroen Bosch. Vreemde personages zullen de bezoekers verwelkomen en ze meenemen naar hun bizarre onderkomens waar niet alledaagse taferelen het publiek de wenkbrauwen doet fronsen en waar in een grote zwarte tunnel diorama's van die donkere tijden de Middeleeuwen laat herleven.Het KeizerskwartierDan volgt het pittoreske en knusse Keizerskwartier. Door vele Kampenaren uitgeroepen als de mooiste locatie in hun stad, niet alleen vanwege de pittoreske huizen, straatjes en steegjes, maar vooral om de volkse sfeer. Volkse types met hun hart van goud zullen met trots hun wijkje laten zien en je meenemen naar "het kleinste kroegje" van Nederland. Het levenslied zal dezer dagen de boventoon voeren en men is geneigd om hier te blijven hangen. Dat zou zonde zijn, want de route is nog lang niet ten einde en er is nog zoveel moois te zien. De bewoners van dit Kwartier zorgen zelf al jarenlang voor een geweldige sfeer. Dit jaar zal dat weer niet anders zijn. Er zijn o.a. straatzangers, wasdames, een koegang en er is speciaal voor de liefhebbers een kroeg met dames van plezier...De BuitenkerkIn en rond de Buitenkerk wacht je een majestieuze kerstbal van waaruit een Joyful Sound klinkt. De Kerstbal is 9 meter in doorsnee en voorzien van duizenden lampjes! Dat mag je niet missen! Geniet in de katholieke kerk van optredens van diverse koren en van de prachtige Kerststal.SprookjesIn de Buiten Hofstraat worden oude sprookjes nieuw leven ingeblazen. Samen met de bewoners heeft de organisatie ditmaal gekozen voor een "Efteling-achtige uitstraling", waar de trollenkoning je verbaasd zal aankijken, waar de draak zijn rook zal spuwen en waar "Lange Nek" van boven op je neerkijkt. Onvoorstelbaar dat de bewoners met de mensen van organisatie dit elk jaar weer voor elkaar krijgen. Het is ook het straatje waar het publiek rekening moet houden met opstoppingen veroorzaakt door het vele moois dat hier is te zien, maar ook door de massa mensen die dit absoluut niet willen missen.De straat van het lichtNa de Buiten Hofstraat vervolgt de route zich door de Buiten Nieuwstraat en dit jaar zal dit "de straat van het licht" zijn. Dat alles laat zich moeilijk omschrijven, dus gewoon zien en ondergaan.Wereld van Harry PotterAan het eind van de Buiten Nieuwstraat slaat men linksaf de Gasthuisstraat in om verzeild te raken in "de wereld van Harry Potter". De reizigers op station 9¾ staan op hun trein te wachten en ook de bezoeker wordt uitgenodigd om mee te gaan. Je kunt ook rechtsaf gaan, de Nieuwe Markt op, richting Stadsgehoorzaal, HET Kamper Theater. Zij organiseert een kleine UITmarkt, zowel buiten als ook binnen. Gratis entree en een mooie gelegeheid om de voeten even rust te gunnen (er zijn hier ook toiletten!).Levende standbeeldenIn de Torenstraat staan weer een aantal levende standbeelden, kijk hoe die reageren als er geld in een pot wordt geworpen, het blijft altijd een verrassing. Dit karakteristieke straatje is verder omgetoverd tot een "openluchtmuseum" met rariteiten, levende standbeelden en vreemde kunst. Ook de volwassenen theatergroep van Ventura is hier aanwezig en voert hier haar nieuwste produktie 'Finale van K(k)amper K(k)unstje' op. Opnieuw een locatie die niemand mag missen al is het alleen maar om de uitstraling en het bijzondere dat er is te zien en te ondergaan.KinderdomeinDe Botermarkt is omgetoverd tot domein van het kind. Hier komen de allerkleinsten volledig aan hun trekken. Zij worden volledig meegenomen in de wereld van de pop terwijl een reuasachtige poppenkast hen bezig houdt kunnen de de volwassenen in het prieel een drankje drinken en wat te eten kopen.Groots podium op de PlantageDe Ventura-jeugd treedt dit jaar alleen op op het grote podium op de Plantage. Aandoenlijk is altijd het optreden van de jongste jeugd van zes tot en met twaalf jaar.Mooi zijn de optredens van de jongeren vanaf twaalf jaar en de talenten uit de Musical+ klassen.Musea geopendVerder is uiteraard het Ikonenmuseum aan de Botermarkt en het Stedelijk Museum dat enige jaren geleden schitterend gerenoveerd is, op beide dagen toegankelijk voor het publiek. Het museum vind u aan de Oude Straat, naast de uitgang aan de Vischpoort.Belangrijk:  houd er rekening mee dat de route is opgezet als een éénrichtings route die uit veiligheidsooggpunthet best gelopen kan worden zoals hieronder beschreven. Je loopt namelijk door het oudste gedeelte van de stad Kampen waar de straten soms erg smal zijn.Kijk voor meer informatie op www.kerstinoudkampen.nlFotocredits: Yke van Dijk en Irma
Lees verder
Een concept van: Pankra, Leuk Geregeld & MacHelp