De geur van versgemalen spelt, rogge of tarwe, het overstemmende geluid van de maalmachine en de beweging daarvan die de molen letterlijk op haar grondvesten doet schudden – wie d’ Olde Zwarver betreedt, waant zich in een ander tijdperk. Wanneer de wieken van de d’ Olde Zwarver draaien, wordt niet een showtje opgevoerd. Hier vindt het ambachtelijke werk nog steeds op de ouderwetse manier plaats.

D' Olde Zwarver troont aan de IJsseldijk van Kampen als een markante verschijning die haar stadsinwoners van talrijke producten voorziet. In 1952 werd de molen op een dieplader met 48 wielen verplaatst van haar toenmalige locatie naar de huidige standplaats. Hoe lang de molen al 'rondzwerft' door ons land weet echter niemand precies. Wat wel duidelijk is, is dat d’ Olde Zwarver anno 21e eeuw verre van afgeschreven is. “Dit is een levend monument,” verklaart vrijwillig molenaar Sjaak Poot. “Als molenaars doen wij ons best om dit cultureel erfgoed in leven te houden. We maken diverse eerlijke producten: volkorenmeel, speltmeel, bloem, rogge, griesmeel en pannenkoekenmeel – alles zonder toevoegingen.” D 'Olde Zwarver is aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde en haar producten moeten daarom aan hoge kwaliteitseisen voldoen.

D’ Olde Zwarver heeft bovendien een educatief karakter. Elk jaar komen groepen schoolkinderen langs om te leren hoe het maalproces in z’n werk gaat. Een bezigheid waarbij de molenaars hun passie willen overbrengen: “De molen is eeuwen geleden gebouwd en is nog steeds van belang voor de stad. Het is een mooie combinatie van techniek en cultuur. Het is schitterend om dat aan kinderen en andere belangstellenden te laten zien en dit vak in leven te houden.”

d' Olde Zwarver
IJsseldijk 92
8261 LM Kampen
www.d-olde-zwarver.nl

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media