Op veel plekken in Kampen is zijn werk zichtbaar: het smeedwerk boven de HEMA, de prachtige toegangspoort van Margaretha, de harp op de muziekkoepel van de Nieuwe Markt. Sier- en kunstsmid Sven de Lang heeft zijn stempel op de stad gedrukt. Particulieren, bedrijven en organisaties weten hem te vinden voor zowel traditioneel als hedendaags smeedwerk.

“Kleien met ijzer, noem ik het,” vertelt De Lang. “Met klei kun je allerlei vormen maken en als je het indrukt, wordt het langer. Zo werkt het met ijzer ook.” In Frankrijk behaalde De Lang de officiële titel ‘meestersmid’, een unicum in Nederland. In zijn werk combineert hij een nieuwe vormgeving met oude technieken. Dat verveelt hem niet. “Het blijft een geweldige baan. Geen opdracht is hetzelfde.”

Anno 21e eeuw is er zeker interesse voor het ambacht van de smid, verklaart De Lang: “Ik heb meerdere stagiaires gehad. Het is mooi om hen te zien groeien.” Soms heerst er wel een te romantisch beeld van het werk. “Dan denken mensen dat we de hele dag zwaarden maken. Je moet geen smid worden als je bang bent om vieze handen te krijgen. Af en toe is het best doorbijten.”

Zijn pand draagt de historie van het smeden. In de zestiende eeuw was er al een smederij gevestigd en in de vorige eeuw hebben drie generaties Wensink er het vak beoefend. In het huis van De Lang boven de smederij prijkt nog een levensechte tekening van de laatste Wensink. “Ik vind het een gaaf idee dat hij nog een beetje over de smederij waakt.”

Meestersmid De Lang
Voorstraat 16
8261 HS Kampen
www.svendelang.nl

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media