Wie echt geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kampen mag het Stedelijk Museum niet overslaan. Het museum is gevestigd in het monumentale oude raadhuis van Kampen, waar in de middeleeuwen recht werd gesproken. Vanaf het bordes, waar tegenwoordig graag pasgetrouwde stelletjes hun gasten toezwaaien, werden vroeger bekendmakingen gedaan en misdadigers aan het volk getoond. Wat is een betere plek om je in de historie van Kampen te verdiepen dan in dit laatgotische pand, dat de sfeer van de middeleeuwen ademt?

“In het museum hebben we vier vaste exposities,” vertelt conservator René van Mierlo. “Water is een van de thema’s. Liggende aan de IJssel en vroeger de Zuiderzee, is Kampen rijk geworden door handel over het water. Aan de andere kant heeft de stad ook last gehad van het water door overlast en verzakkingen. Die geschiedenis vind je hier.” Een ander thema is religie, dat een belangrijk aspect van de historie van de stad vormt. Dit is nog goed te zien aan de vele kerkgebouwen. “We laten zowel de katholieke stroming als de protestantse stroming zien, die beiden van grote betekenis zijn geweest.” De Oranjezaal toont vervolgens portretten van alle stadhouders en vorsten ten voeten uit. “En de themazaal over rechtspraak en bestuur vormt de inleiding op onze grootste trots: de Schepenzaal. Daar ga je vijf eeuwen terug in de tijd. Deze raadszaal in renaissancestijl mág je niet aan je voorbij laten gaan.”

Het museum heeft daarnaast vijf wisselexposities per jaar. Deze variëren van historische tot hedendaagse kunst. Voor wie houdt van kunst, geschiedenis, cultuur en Kampen is het Stedelijk Museum een absolute must.

Stedelijk Museum
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
www.stedelijkmuseumkampen.nl

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media